LIČNOST DANA

Marija Nović: Put ka oblacima

Sa 17 godina najmlađi je pilot u historiji bh. avijacije

Nović: U njen uspjeh ne treba sumnjati. AVAZ

Piše: Al. B.

27.1.2022

Ima samo 17, a već godinama zna šta želi, pa na putu ka oblacima niti jedna prepreka za nju ne postoji. Marija Nović najmlađi je pilot u historiji bh. avijacije. Ako nekog i ne fascinira tradicija naše zemlje u ovoj oblasti, odlučnost, upornost i znanje djevojke rodom iz Dervente sasvim sigurno hoće.

Da je njeno mjesto među oblacima shvatila je još pred kraj osnovne škole, Odabrala je Vazduhoplovnu akademiju Beograd, željela najprije biti kontrolor leta, ali su jedan raspust proveden na aerodromu i prvi let bili dovoljni da promijeni odluku.

Danas je pilot s međunarodnom dozvolom za privatne avione, što je tek prvi korak ka konačnom ispunjenju sna, da se jednoga dana nađe u pilotskoj kabini velikog Airbusa. Marija već sada jasno vidi cilj i u njen uspjeh ne treba sumnjati.

Zbog ljubavi prema letjelicama već je odlučila da više neće živjeti u gradu bez aerodroma, ali Derventa je njeno rodno mjesto, tamo je kuća njenih roditelja, pa će na prvom letu izvan granica Srbije svoj avion usmjeriti prema BiH.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.