KOMENTAR DANA

Dodik, kamen i budale

Današnji Dodik je bijesan. Današnji Dodik ima manire šoviniste sa dna kace

Milorad Dodik. Arhiv

Piše: Fadil Mandal

23.1.2021

Zaboravite na Milorada Dodika koji govori da se u Srebrenici desio genocid. Nema više Dodika koji je u ratu spašavao Bošnjake u Banjoj Luci, a nakon rata zločincima Karadžiću i Mladiću pokazivao put u Hag. Odavno Dodik nije „dašak vjetra na Balkanu“, kako mu je komplimentirala tadašnja državna sekretarka SAD Medlin Olbrajt (Madeleine Albright).

Današnji Dodik je bijesan. Današnji Dodik ima manire šoviniste sa dna kace.

Nakon što je CIK poništio izbore u Srebrenici i Doboju, Dodik je srpske članove Centralne izborne komisije BiH nazvao „fukarom od Srba“, a za Vanju Bjelica-Prutinu je rekao da je “gospođa koja se predstavlja kao da je predstavnica srpskog naroda, a bila je ili je još udata za muslimana Bošnjaka u Sarajevu”.

- Neko će reći, kakve to ima veze. Ma nemojte - zapjenušano je dodao lider SNSD-a.

Reakcije javnosti i društvenih mreža su očekivane. Svi osuđuju Dodikov rječnik, pojedinci pozivaju i na krivično gonjenje predsjednika vladajuće stranke u RS.


Fadil Mandal. Avaz

Moguće da Dodik upravo to i želi. Da se nađe na meti Tužilaštva BiH zbog izazivanja nacionalne i vjerske mržnje, da sve okrene na još jednu „zavjeru iz Sarajeva prema Srbima“, gdje bi posegnuo za izlizanim argumentom da se radi o slobodi govora i iznošenja političkih stavova.


Tako bi - vjerovatno se nadaju Dodikovi stratezi odbrane i zaštite - u drugi plan otišla afera „Ikona“, muk bi prekrio sumnjive građevinske poduhvate njegovih tajkuna po Banjoj Luci, u mraku bi se izgubile problematične milionske javne nabavke u doba korone...


Postavljajući se u ulogu advokata svog oca, Gorica Dodik poručuje kritičarima njegove dokazane političke prevrtljivosti da on uvijek srčano brani svoje stavove i da se „samo budale i kamen ne mijenjaju“.


Milorad Dodik, naravno, nije ni budala ni kamen. On je politički makijavelista kojem očito ne smeta ni nevjerovatni salto mortale od partizanske porodične geneze do velikosrpske četničke ideologije.


Do sada to nije smetalo ni njegovim biračima. Ali, da citiramo Goricu Dodik: „Samo se budale i kamen ne mijenjaju.“

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.