GRANICA S LIBANOM

Izrael u pripravnosti: Hiljade vojnika premještene na sjever u strahu od odmazde Hezbolaha

98. divizija ima padobranske pješadijske jedinice i artiljeriju i elitne snage komandosa posebno obučene za operacije iza neprijateljskih linija

Snimljeni tenkovi. Mreža X

N. Aj.

prije 14 sati 1 minutu

Izraelska vojska premjestila je 98. diviziju na sjever Izraela nakon odluke vlade. Ova grupa se donedavno borila u pojasu Gaze.

Odluka o premještaju divizije, samo dan nakon napada u kojim su eksplodirali komunikacijski uređaji u Libanu i Siriji, a koji se pripisuje Izraelu i nakon Hezbolahovih prijetnji odmazdom, uključuje raspoređivanje velikih snaga na sjevernoj granici.

Šef Sjeverne komande IDF-a, general-major Uri Gordin, rekao je da je IDF "odlučan promijeniti sigurnosnu situaciju što je prije moguće.

- Komandanti i snage potpuno su predani i na vrhuncu su spremnosti za svaki zadatak koji će morati izvršiti - kazao je Gordin.

Vjeruje se da 98. divizija ima hiljade vojnika, uključujući padobranske pješadijske jedinice i artiljeriju i elitne snage komandosa posebno obučene za operacije iza neprijateljskih linija. Njihovo raspoređivanje potvrdio je zvaničnik.

Divizija je igrala ključnu ulogu u Gazi, predvodeći operacije vojske u južnom gradu Khan Younis, uporištu Hamasa. Ofanziva je nanijela velike gubitke Hamasovim borcima i tunelima, ali je također izazvala ogromnu štetu, poslala hiljade Palestinaca u bijeg i rezultirala brojnim smrtnim slučajevima civila. Izrael kaže da Hamas ugrožava civile skrivajući se u stambenim područjima.

Vojska je također rekla da je ove sedmice izvela niz vježbi duž granice.

- Misija je jasna. Odlučni smo da promijenimo sigurnosnu realnost što je prije moguće - rekao je general-major Ori Gordin, koji je na čelu izraelske Sjeverne komande.

Osim toga, IDF je odlučio o ograničenom regrutiranju rezervnog osoblja koje će biti raspoređeno na sjeveru u slučaju eskalacije, uključujući protuzračnu odbranu, Komandu fronta i osoblje medicinskog korpusa.

Koliko su u Izraelu prebacili fokus na sjever pokazuje i odluka IDF koji je odlučio odgoditi komemoraciju poginulim vojnicima brigade Golani, koja se trebala održati u srijedu navečer. Ministar odbrane Joav Galant (Yoav Gallant) i general-bojnik Ori Gordin trebali su prisustvovati događaju.

Najmanje 20 osoba je ubijeno, a više od 450 ranjeno u drugom talasu eksplozija bežičnih komunikacionih uređaja u Libanu. Dan ranije ubijeno je najmanje 12 osoba, dok je 2.750 je ranjeno, kada su eksplodirale hiljade pejdžera koje su koristili pripadnici Hezbolaha.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.