ZABRANA RUSKIH MEDIJA

Kremlj kritikovao Metinu zabranu ruskih državnih medija

Ovakve selektivne akcije protiv ruskih medija su neprihvatljive, rekao je portparol Kremlja

Dmitrij Peskov. Anadolija

Anadolija

prije 2 dana

Kremlj je u utorak osudio Metu, matičnu kompaniju društvenih medijskih platformi Instagram i Facebook, zbog zabrane ruskih državnih medija. javlja Anadolu.

- Takve selektivne akcije protiv ruskih medija su neprihvatljive. Imamo izuzetno negativan stav prema tome - rekao je portparol Kremlja Dmitrij Peskov novinarima na brifingu u glavnom gradu Moskvi.

Opisujući tu odluku kao "direktnu diskreditaciju Mete", Peskov je rekao da to komplikuje izglede za normalizaciju veza sa kompanijom.

Meta, u vlasništvu milijardera Marka Zuckerberga, u ponedjeljak je saopćial da su "nakon pažljivog razmatranja, proširili mjere protiv ruskih državnih medija. „Rossiya Segodnya, RT i drugi povezani entiteti sada su zabranjeni za naše aplikacije širom svijeta zbog aktivnosti stranog uplitanja", navodi se u saopštenju.

Taj potez uslijedio je nakon što je američki državni sekretar Entoni Blinken (Antony) u petak najavio nove sankcije protiv ruske državne medijske kompanije RT, ranije poznate kao Russia Today, tvrdeći da posjeduje sajber sposobnosti i da je uključena u "tajne operacije uticaja na informacije i vojne nabavke".

Ranije ovog mjeseca, američke vlasti otkrile su optužnicu protiv dvoje zaposlenih u ruskoj televiziji RT i zaplijenile 32 internet domena zbog optužbi za miješanje u novembarske predsjedničke izbore.

Rusija je negirala bilo kakve pokušaje miješanja u izbore, odbacivši optužbe.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.