TURSKA

Mladi vojnici položili zakletvu i naljutili Erdoana: Najavio "čišćenje", evo šta mu je zasmetalo

Turska je pod Erdoanom postala otvorenije religiozna odbacivši neke od sekularističkih tradicija izvorne kemalističke republike

Redžep Tajip Erdoan. Anadolija

S. S.

prije 7 dana

Predsjednik Turske Redžep Tajip Erdoan kritikovao je vojne diplomante koji su položili prosekularnu zakletvu tokom ceremonije dodjele diploma obećavši da će oni koji stoje iza toga biti "počišćeni" iz vojske.

Erdoan opisao je uključene u ovaj proces kao "oportuniste". Dodao je da je istraga u toku i obećao da će "nekolicina odgovornih drskih pojedinaca biti počišćena iz vojske". 

- Ko god oni bili, nije moguće da budu dio naše vojske - upozorio je.

Erdoan je 30. avgusta prisustvovao ceremoniji dodjele diploma na Turskoj vojnoj akademiji u Ankari. Ebru Erolu predvodila je razred od 960 diplomanata u recitiranju službene vojne zakletve o odbrani Turske, piše Associated Press.

Međutim, snimka nastala oko sat vremena kasnije prikazuje oko 400 diplomanata okupljenih u polju kako podižu mačeve i uzvikuju "Mi smo vojnici Mustafe Kemala", što se odnosi na sekularnog utemeljitelja moderne Turske Mustafu Kemala Ataturka.

Erolu je zatim predvodila grupu u Oficirskoj zakletvi, u kojoj su se zakleli braniti "sekularnu, demokratsku Tursku". Ta je zakletva iz Akademije ukinuta 2022. godine. Turska je pod Erdoanom postala otvorenije religiozna odbacivši neke od sekularističkih tradicija izvorne kemalističke republike.

Turska vojska tradicionalno je sebe smatrala garantom sekularizma, što je rezultiralo nizom državnih udara. Vojska je vodila tri udara između 1960. i 1980., a i 1997. je srušila konzervativnu vladu. Međutim, pokušaj svrgavanja Erdoana 2016. je osujećen i hiljade ljudi su odstranjene iz oružanih snaga, pravosuđa i drugih javnih institucija.

Erdoanov saveznik Devlet Bahceli, čelnik Stranke nacionalističkog pokreta, među prvima je pozvao da se istraži sporna zakletva. U četvrtak je Ministarstvo odbrane potvrdilo da je pokrenuta istraga.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.