KAIRO

Propali pregovori o prekidu vatre u Gazi: Ni Hamas ni Izrael nisu pristali na kompromise

Zasad su minimalne šanse za uspjeh pregovora koji se vode uz podršku SAD, a kako bi se okončao višemjesečni rat

Nastavlja se višemjesečni rat. Anadolija

Dž. R.

26.8.2024

Pregovori o prekidu vatre u Gazi koji su održani u Kairu, nisu završili uspješno, jer ni Hamas ni Izrael nisu pristali na neke kompromise koje su iznijeli posrednici, istaknula su dva egipatska sigurnosna izvora za Reuters.

Zasad su minimalne šanse za uspjeh pregovora koji se vode uz podršku SAD, a kako bi se okončao višemjesečni rat.

Užurbano rade

Višemjesečni pregovori nisu donijeli sporazum o okončanju izraelske razorne vojne kampanje u Gazi ili oslobađanju preostalih talaca koje je Hamas zarobio u napadu militantne grupe na Izrael 7. oktobra.

Govoreći na press konferenciji u Halifaxu, u Kanadi, američki savjetnik za nacionalnu sigurnost Džejk Salivan (Jake Sullivan) istaknuo je da Vašington još užurbano radi u Kairu s egipatskim i katarskim posrednicima, kao i s Izraelcima, kako bi se postigao prekid vatre i dogovor o taocima.

Niz alternativa

Ključne sporne tačke u tekućim pregovorima u kojima posreduju Sjedinjene Države, Egipat i Katar uključuju prisutnost Izraela u takozvanom Filadelfijskom koridoru, uskom potezu zemlje dugom 14,5 km duž južne granice Gaze s Egiptom.

Posrednici su iznijeli niz alternativa prisutnosti izraelskih snaga na koridoru "Philadelphi" i koridoru "Netzarim" koji presijeca sredinu pojasa Gaze, ali strane nisu prihvatile niti jednu, rekli su egipatski izvori.

Izrael je također izrazio sumnje prema zahtjevu za oslobađanjem nekoliko palestinskih zarobljenika što traži Hamas. Iz Hamasa su istaknuli kako je Izrael odustao od obaveze povlačenja trupa s Koridora iznijevši nove uvjete, uključujući provjeru raseljenih Palestinaca dok se vraćaju na gušće naseljeni sjever enklave.

- Nećemo prihvatiti rasprave o povlačenju od onoga što smo dogovorili 2. jula ili nove uvjete - rekao je zvaničnik Hamasa Osama Hamdan u nedjelju za TV grupe Al-Aqsa.

Ponovili zahtjev

U julu je Hamas prihvatio prijedlog SAD za početak pregovora o oslobađanju izraelskih talaca, uključujući vojnike i muškarce, 16 dana nakon prve faze sporazuma usmjerenog na okončanje rata u Gazi, rekao je Reutersu visoki izvor Hamasa.

Hamdan je također naglasio da je Hamas predao posrednicima svoj odgovor na najnoviji prijedlog, rekavši da su američke priče o skorom dogovoru lažne.

Izaslanstvo Hamasa napustilo je Kairo jučer nakon razgovora s posrednicima, rekao je visoki zvaničnik Izat El- Rešik (Izzat El-Reshiq), dodajući da je grupa ponovila svoj zahtjev da svaki sporazum mora predviđati trajni prekid vatre i potpuno povlačenje Izraela iz Gaze. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.