LABURISTI POBIJETILI

Svjetske vođe čestitale novom premijeru Britanije: Evo šta su poručili Makron, Zelenski, Fon der Lajen...

Ukrajina i Velika Britaniji su bili i nastavit će biti pouzdani saveznici u dobru i u zlu, poručio je Zelenski

Keir Starmer. AP

N. Aj.

prije 3 dana

Svjetske vođe čestitale su Keiru Starmeru koji će biti novi britanski premijer nakon što je njegova Laburistička stranka osvojila ogromnu većinu na parlamentarnim izborima te okončala 14-godišnju vladavinu konzervativaca.

- Čestitke Keir Starmer na izbornoj pobjedi. Radujem se saradnji s vama u konstruktivnom partnerstvu radi bavljenja zajedničkim izazovima i jačanja evropske sigurnosti - napisala je na društvenoj platformi X predsjednica Evropske komisije Ursula fonder Lajen (Von der Leyen).

Laburisti lijevog centra trebali bi osvojiti golemu većinu u parlamentu od 650 mjesta, a konzervativci Rišija Sunaka (Rishi) imat će najgori rezultat u dugoj historiji stranke pošto su ih birači kaznili zbog visokih troškova života, loših javnih usluga i niz skandala.

Francuski predsjednik Emanuel Makron (Emmanuel Macron) također je čestitao Starmeru na pobjedi.

- Zadovoljan sam našom prvom raspravom. Nastavit ćemo posao započet s Ujedinjenim Kraljevstvom za našu bilateralnu saradnju, za mir i sigurnost u Evropi, za klimu i za umjetnu inteligenciju - napisao je Makron na X-u.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski se pridružio čestitkama, napisavši da su "Ukrajina i Velika Britaniji bili i nastavit će biti pouzdani saveznici u dobru i u zlu", a osvrnuo se i na Sunaka.

- Zahvalan sam svom dobrom prijatelju Riši Sunaku za nepokolebljivu podršku britanske vlade pod njegovim vodstvom. Tenkovi Challenger, projektili Storm Shadow, obuka naših pilota za avione F-16 te prvi bilateralni sporazum o sigurnosnoj saradnji su samo od nekih naših zajedničkih postignuća koja Ukrajina neće nikada zaboraviti - rekao je Zelenski na X-u.

Australski premijer Antoni Albaniz (Anthony Albanese) je novinarima rekao da postoji "snažna veza" između dviju zemalja te da se osobito raduje saradnji s Keirom Starmerom i mnogim drugima iz britanske Laburističke stranke.

- Njihovi pogledi o nizu pitanju su veoma slični našima. Siguran sam da ćemo blisko sarađivati u AUKUS-u (savezu Australije, UK-a i Sjedinjenih Američkih Država), gdje smo već blisko sarađivali s prethodnom vladom - dodao je Albaniz.

Kanadski premijer Džastin Trudo (Justin Trudeau) je na X-u također čestitao Starmeru na "historijskoj izbornoj pobjedi".

- Slijedi mnogo posla da se izgradi progresivnija, pravednija budućnost za ljude s obje strane Atlantika. Hajmo na posao, moj prijatelju - napisao je Trudo.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.