IZRAEL

Netanjahu sazvao sastanak sa pregovaračkim timom: Očekuje se odgovor na prijedlog o miru

Posrednici, uključujući Egipat, Katar i SAD, mjesecima pokušavaju osigurati prekid vatre i oslobađanje 120 preostalih taoca u Gazi, ali bezuspješno

Sporazum uključuje prekid vatre. Facebook

Dž. R.

prije 2 dana

Hamas je odgovorio na prijedlog koji uključuje oslobađanje taoca kao i prekid vatre, a Izrael je trenutno u procesu proučavanja, saopćila je izraelska špijunska agencija Mossad.

Neuspješni napori

- Posrednici sporazuma o taocima su dali odgovor pregovaračkom timu Hamasa na nacrt sporazuma o taocima. Izrael ispituje odgovor i odgovorit će posrednicima - navodi se u saopćenju koje je objavio ured izraelskog premijera Benjamina Netanjahua (Netanyahua) u ime Mossada.

Posrednici, uključujući Egipat, Katar i SAD, mjesecima pokušavaju osigurati prekid vatre i oslobađanje 120 preostalih taoca u Gazi, ali su njihovi napori neuspješni.

Netanjahu će večeras sazvati sastanak sigurnosnog kabineta kako bi razgovarao o prijedlozima Hamasa o mogućem sporazumu o prekidu vatre u Gazi, rekao je za Reuters izvor u Netanjahuovom uredu.

Konsultacije s timom

Prije sastanka vlade, Netanjahu će imati konsultacije sa svojim pregovaračkim timom o prekidu vatre.

Netanjahu i američki predsjednik Džo Bajden (Joe Biden) govorit će također u toku današnjeg dana, kako tvrde nezvanični izvori.

Oko 90 posto stanovništva Pojasa Gaze bilo je raseljeno barem jednom od početka rata između Izraela i Hamasa, prema humanitarnoj agenciji UN-a.

Andrea De Domeniko (Domenico), šef UN-ove agencije OCHA na palestinskim teritorijama je iznio podatak da je oko 1,9 miliona ljudi raseljeno u Gazi.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.