650 POSLANIKA

Britanci danas biraju parlamentarce: Ankete predviđaju veliki povratak Laburista nakon 14 godina

Konzervativna stranka Rišija Sunaka doživljava pad popularnosti u anketama od 2021. godine

Starmer i Sunak na debati BBC-a. Phil Noble/Pool via AP, File

S. S.

prije 2 dana

U Ujedinjenom Kraljevstvu danas se održavaju izbori na kojima će birači izabrati 650 poslanika Donjeg doma parlamenta, Doma komuna, a nakon toga će lider stranke s najviše glasova dobiti mandat da sastavi novu vladu i postane premijer.

Velika Britanija je podijeljena na 650 oblasti, koje se nazivaju izbornim jedinicama. Glasači u svakoj od ovih izbornih jedinica biraju po jednog poslanika za Dom komuna, donji dom Skupštine Ujedinjenog Kraljevstva.

Ko god da pobijedi na prvim nacionalnim izborima u Engleskoj, Škotskoj, Velsu i Sjevernoj Irskoj u posljednjih pet godina, naslijedit će brojne probleme prepoznatljive u svim zapadnim demokratijama - slab privredni razvoj, oslabljene javne službe i problem s migrantima, navodi AP.

Sunak je raspisao izbore u Velikoj Britaniji za 4. juli, ranije nego što je očekivano, jer su izbori bili planirani na jesen.

Pad popularnosti

Konzervativna stranka Rišija Sunaka doživljava pad popularnosti u anketama od 2021. godine.

Predizborne ankete daju dvocifrenu prednost glavnoj opozicionoj Laburističkoj partiji koju vodi Kir Starmer nad Konzervativnom strankom premijera Rišija Sunaka, koja je na vlasti poslednjih 14 godina.

Prema najnovijim anketama, Sunakova Konzervativna stranka započinje kampanju u debelom zaostatku u odnosu na glavnog rivala, Laburističku partiju, navodi BBC.

Štaviše, tako stoje stvari već posljednjih 12 mjeseci - laburisti imaju dosljedno iznad 40 posto podrške.

Ankete mogu da pogriješe, a Sunak se nada da će skorašnje usporavanje inflacije i naglasak na stranačkoj reformi politike pomoći da konzervativci preokrenu stvar kako kampanja bude napredovala.

Povratak tražioca azila

Kako stvari sada stoje, međutim, laburisti su započeli kampanju sa ubjedljivom prednošću u anketama.

Reforma UK - antimigrantska desničarska stranka - Najdžela Faraža nalazi se na trećem mestu, ali pošto je njihova podrška ravnomjerno raspoređena širom zemlje, moglo bi joj biti teško da tu podršku pretvori u poslanička mjesta u parlamentu.

Liberalne demokrate - koji su prethodno bili treća najveća stranka u zemlji - prilično su dosljedno u prosjeku na oko 10 posto, ali se oni nadaju da će usredsređivanjem na glavna željena poslanička mjesta uspjeti da ostvare uspjeh na izborima.

Sunak je obećao da će početi da šalje neke tražioce azila u Ruandu prije opštih izbora, on je ostvarivanje ove politike proglasio ključnim prioritetom njegovog premijerskog mandata, tvrdeći da će to odvratiti ljude od prelaska Lamanša u malim brodovima.

Ali nakon što je raspisao vanredne izbore, on sada tvrdi da će program započeti ako bude bio reizabran 4. jula.

Laburisti su najavili da će odbaciti plan ako dođu na vlast, postavivši pitanje da li će ikada iko biti poslat kući.

Premijer Riši Sunak, koji ima 44 godine, predvodi Konzervativnu stranku.

Sunak prvi Britanac indijskog porijekla koji je postao premijer, imao je 42 godine kad je postao premijer 2022. godine, postavši tako najmlađi nosilac te funkcije u novijoj historiji.

Manjinska vlada

Lider Laburističke stranke je Kir Starmer, koji ima 61 godinu. Prethodno je bio na čelu Kraljevske tužilačke službe i direktor Javnog tužilaštva.

U Ujedinjenom Kraljevstvu (Engleska, Škotska, Vels i Sjeverna Irska) politički mandat traje pet godina, a budući da je Konzervativna stranka pobijedila na posljednjim izborima u decembru 2019. godine, sljedeći izbori prema slovu zakona moraju da se održe do januara 2025. godine, piše BBC.

Većina izabranih kandidata zastupa političku stranku, ali neki od njih nastupaju kao nezavisni kandidati. 

Po prebrojavanju glasova, kralj će zatražiti od lidera stranke sa najviše poslanika da postane premijer i napravi vladu.

Ako nijedna stranka ne bude imala većinu poslanika - što znači da ne može da izglasava zakone samo sa vlastitim poslanicima - rezultat je blokirani ili zamrznuti parlament, napominje britanski javni servis.

U tom trenutku, najveća stranka bi mogla da odluči da formira koalicionu vladu sa još nekom strankom ili da funkcioniše kao manjinska vlada, računajući na glasove drugih stranaka da bi izglasavala zakone.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.