"DIO RJEŠENJA"

Hezbolah zaprijetio da će napasti Kipar: Stižu reakcije

Kao odgovor na prijetnju Nasralaha, kiparski predsjednik rekao je da otok "ni na koji način nije uključen u ratne sukobe"

Prijetnje Hezbolaha. AP Photo / Bilal Hussein

S. S.

20.6.2024

Vođa libanske militantne grupe Hezbolah zaprijetio je jučer da će napasti evropski Kipar ako izbije rat između Izraela i Libana, piše CNN.

- Kipar će, također, biti dio ovog rata ako otvori svoje vazdušne luke i baze za izraelske snage - rekao je Hasan Nasralah u televizijskom obraćanju koje je uslijedilo samo dan nakon što je Izrael upozorio Hezbolah, grupu koju podržava Iran, da se mogućnost rata približava.

Nijedno mjesto nije sigurno

Ovo je prvi put da je Hezbolah zaprijetio Kipru koji je u EU te se nalazi u Sredozemnom moru, oko 200 kilometara od Libana. Kipar od 2014. održava zajedničke vojne vježbe sa Izraelom. Nasralahova prijetnja došla je kao dio odgovora na upozorenje Izraela. Poručio je da će Hezbolah "uzdrmati stubove Izraela ako se rat nametne Libanu".

Napetosti između Hezbolaha i Izraela rastu od napada Hamasa 7. oktobra i vojne kampanje Izraelskih obrambenih snaga u Gazi koja je uslijedila. Posljednjih sedmica pojačan je intenzitet prekograničnih napada između Hezbolaha i Izraela, što je izazvalo zabrinutost zbog mogućnosti potpunog rata. Hezbolah se u utorak pohvalio videom od 9 minuta snimljenim dronom koji prikazuje civilne i vojne lokacije oko jednog od najvećih izraelskih gradova, Haife. Video je potakao izraelskog ministra vanjskih poslova Israela Kaca da upozori na "sveopšti rat u kojem će "Hezbolah biti uništen, a Liban teško poražen".

- Neprijatelj zna da nijedno mjesto u cijeloj državi nije sigurno od naših projektila. Namjerno ćemo ih ciljati - rekao je Nasralah u svom govoru.

Uslijedila reakcija

Kao odgovor na prijetnju Nasralaha, kiparski predsjednik Nikos Kristodulis rekao je da otok "ni na koji način nije uključen u ratne sukobe".

- Republika Kipar nije dio problema. Republika Kipar je dio rješenja. A našu ulogu u tome, kao što je prikazano, na primjer, kroz humanitarni koridor, prepoznaje ne samo arapski svijet već i međunarodna zajednica u cjelini - kazao je.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.