NAPETA SITUACIJA

Izrael optužen da koristi municiju s bijelim fosforom u napadima u južnom Libanu

Izbio je požar ispred kuće, bio je čudan miris, imali smo problema s disanjem - kazao je on za AFP

Jug Libana. Anadolija

FENA

5.6.2024

Mohammad Hamud, u kasnim 70-im godinama života, bio je kod kuće sa suprugom u pograničnom selu na jugu Libana kada je došlo do izraelskog bombardovanja. Ovaj put je napad bio drugačiji.

- Izbio je požar ispred kuće, bio je čudan miris, imali smo problema s disanjem - kazao je on za AFP telefonom iz svog sela Hula.

- Mislili smo da se radi o običnom bombardovanju, ali kada su stigli iz hitne pomoći rekli su nam da je u pitanju fosfor i odveli su nas u bolnicu - kazao je.

Izraelska vojska i libanonski moćni pokret Hezbolah razmjenjuju vatru skoro svakodnevno otkako je napad palestinske grupe Hamas bez presedana 7. oktobra na Izrael izazvao rat u Gazi.

Liban optužuje Izrael da koristi kontroverzne metke bijelog fosfora, u napadima za koje vlasti kažu da su nanijeli štetu civilima i životnoj sredini.

Bijeli fosfor, tvar koja se pali u kontaktu s kisikom, može se koristiti za stvaranje dimnih zavjesa i za osvjetljavanje bojnih polja.

Ta municija može se, međutim, koristiti i kao zapaljivo oružje i može uzrokovati požare, užasne opekotine, respiratorna oštećenja, otkazivanje organa i smrt.

- Izraelska rasprostranjena upotreba bijelog fosfora u južnom Libanu dovodi civile u ozbiljnu opasnost i doprinosi raseljavanju civila - navodi Human Rights Watch u izvještaju objavljenom u srijedu.

Ta organizacija za zaštitu prava je saopćila da je "potvrdila upotrebu municije s bijelim fosforom od strane izraelskih snaga u najmanje 17 lokalnih zajednica širom južnog Libana od oktobra - uključujući pet u kojima je nezakonito korištena u naseljenim stambenim područjima”.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.