POZIV NA HITNO PRIMIRJE

Njemački nadbiskup: Izraelski napad na civile u redu za humanitarnu pomoć katastrofalan i šokirajući

Ovo je još jedan dokaz neprihvatljive humanitarne situacije kojoj je izloženo civilno stanovništvo u Pojasu Gaze - poručio je Benc

Humanitarna pomoć. AP

Anadolija

4.3.2024

Predsjednik Radne grupe za Bliski istok Njemačke biskupske konferencije (DBK), nadbiskup Udo Benc (Bentz) izjavio je kako je izraelski napad na Palestince dok su čekali humanitarnu pomoć novi dokaz neprihvatljive humanitarne situacije u regiji, javlja Anadolija.

Benc je na društvenoj mreži "X" izraelski napad 29. februara na Palestince koji su čekali u redu za humanitarnu pomoć nazvao katastrofalnim i šokirajućim.

- Ovo je još jedan dokaz neprihvatljive humanitarne situacije kojoj je izloženo civilno stanovništvo u Pojasu Gaze - poručio je Benc.

Njemački nadbiskup je zatražio provođenje nezavisne istrage u vezi s napadom u četvrtak.

- Neophodno je rasvijetliti upotrebu vatrenog oružja od strane izraelske vojske u ovom obimu, kao i ubistvo ovolikog broja ljudi. Osim toga, podržavam poziv na hitno i trajno primirje kako bi humanitarna pomoć u Pojasu Gaze mogla biti podijeljena i taoci oslobođeni, a koji su uputili i lideri crkve u Jerusalemu i Gazi - naveo je Benc. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.