Jedna osoba je preminula, a 12 ih je završilo u bolnici u Bordeauxu u Francuskoj, nakon što su pojeli otrovane sardine u restoranu. Ondje je došlo do pojave botulizma, ozbiljne neurološke bolesti koja se obično uzrokuje konzumiranjem hrane koja nije bila pravilno čuvana, piše Guardian.
Dvanaest ljudi još je uvijek na liječenju, od kojih pet na respiratornoj podršci. Radi se o američkim, irskim i kanadskim turistima. Svi su oni jeli u vinskom baru Tchin Tchin između 4. i 10. septembra, kada je u Bordeauxu, poznatom po vinu i hrani, obično velik broj turista. Svi su jeli sardine koje je vlasnik restorana spremio u staklenke.
Botulizam je smrtonosan u pet do deset posto slučajeva zbog toksina kojeg stvara bakterija Clostridium botulinum, a koji se može pojaviti kada konzervirana hrana nije dovoljno sterilizirana. Može uzrokovati paralizu mišića koja traje nekoliko sedmica, a najneposrednija opasnost proizlazi iz zahvaćenih disajnih mišića.