AUDIJENCIJA U VATIKANU

Četiri grijeha novinarstva prema papi Franji

Pozvao je na "povećanu odgovornosti" u "dramatičnoj situaciji kroz koju prolazi Evropa, s obzirom na nastavak rata u Ukrajini”

Papa Franjo: Dezinformacija je prvi grijeh novinarstva. AP Photo/Andrew Medichini

N. Aj.

26.8.2023

Papa Franjo osudio je danas "dezinformacije" i lažne vijesti koje, u pokušaju da se utječe na javno mnijenje, prema njegovom mišljenju, predstavljaju "prvi grijeh novinarstva".

- Dezinformacije su prvi od grijeha, od pogrešaka, nazovimo to tako - novinarstva - rekao je za vrijeme audijencije u Vatikanu u sklopu dodjele novinarskih nagrada kojoj su prisustvovali italijanski novinari.

Dodao je da je to jedan od grijehova novinarstva, a da postoje četiri.

- Dezinformacija - kada novinar ne informira ili dezinformira; kleveta koja se ponekad koristi; blaćenje, koje je različito od klevete, ali ipak uništava; i četvrti je sklonost skandalu - rekao je papa Franjo.

Dodao je da ga zabrinjavaju manipulacije kojima se služe oni koji šire lažne vijesti nastojeći tako utjecati na javno mišljenje.

Pozvao je na "povećanu odgovornosti" u "dramatičnoj situaciji kroz koju prolazi Evropa, s obzirom na nastavak rata u Ukrajini”.

- Nadam se da će se omogućiti i dati prostor glasu mira i onima koji su angažirani na okončanju ovog sukoba, kao i mnogima drugima - rekao je.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.