ALBERTO GARZON

Ministar potrošača Španije apeluje na građane: Jedite manje mesa

Španija, koju poznajemo i volimo, rekao je, u opasnosti da zauvijek nestane, upozorio je

Garzon: Zemlja je posebno osjetljiva na klimatske promjene. twitter

E. Ć. / Anadolija

26.12.2021

Španski ministar potrošača Alberto Garzon pozvao je svoje sunarodnike da jedu manje mesa i tako pomognu u borbi protiv klimatskih promjena, koje uzrokuju i ogromne životinjske megafarme, javlja Anadolu Agency (AA).

- Ljudi su svjesni uticaja stakleničkih plinova na klimatske promjene, ali ga povezuju s vozilima i transportom. Druge zemlje su postigle značajan napredak u tom pogledu, ali to je tabu u Španiji - rekao je Garzon.

Garzon je već ovog ljeta uznemirio svoje sunarodnjake kada ih je pozvao da smanje konzumaciju mesa. Prema njegovim riječima, smanjenje potrošnje mesa će igrati ključnu ulogu u borbi Španije protiv klimatske krize, zaustavljanju širenja pustinja i zaštiti važne turističke industrije. 

Zemlja je posebno osjetljiva na klimatske promjene zbog svoje lokacije, ali je Španija, koju poznajemo i volimo, rekao je, u opasnosti da zauvijek nestane.



Posjeta pustinji nije toliko interesantna kao posjeta Kosta del Solu

- Ako ne preduzmemo mjere, nećemo se nositi samo s klimatskim promjenama, već i sa trostrukom krizom - gubitkom biodiverziteta, zagađenjem i klimatskim promjenama - rekao je Garzon. A, naveo je Španija je vrlo ovisna o turizmu.

- Posjeta pustinji nije toliko interesantna kao posjeta Kosta del Solu - rekao je Garzon.

Ali Španci ne moraju potpuno da prestanu da jedu meso, već manje i kvalitetnije meso, koje je dobro i za zdravlje i za životnu sredinu, savjetuje ministar i preporučuje da ne kupuju jeftino meso sa velikih životinjskih farmi koje nisu ekološki održive.

- Nađu prostor u ispražnjenom dijelu Španije i tamo dovedu četiri, pet ili deset hiljada grla stoke, zagađujući zemlju, vodu i izvozeći nekvalitetno meso od loše tretiranih životinja - opisao je Garzon situaciju u mesnoj industriji.

Španci u prosjeku jedu kilogram mesa sedmično

Ministar je ukazao i na zabrinjavajuću činjenicu da Španci jedu u prosjeku jedan kilogram mesa sedmično, iako je preporučena količina između 200 i 500 grama, te da Španija konzumira više mesa od bilo koje druge zemlje u Evropskoj uniji i zakolje 70 miliona grla goveda, svinja, živine, ovaca, koza i konja godišnje, od čega dobije 7,6 miliona tona mesa.

Ministar poljoprivrede je rekao da mesna industrija dobiva nepravedne kritike umjesto poštovanja za pošten posao koji radi za hranu i privredu, dok je premijer Sanchez rekao da nema ništa bolje od srednje pečenog odreska.

Garzon im je rekao da je svjestan odgovora mesne industrije i kontroverze oko tog pitanja, ali je rekao da se to mora riješiti, što se već radi u drugim zemljama, poput Njemačke, Velike Britanije i Francuske.

Istakao je i da najviše kritika dolazi od muškaraca, koji jasno vjeruju da će njihova muškost biti pogođena ako ne mogu sebi priuštiti komad mesa ili roštilj, dok su žene mnogo podložnije tom pitanju.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.