ITALIJA

Preminuo "otac" tiramisua Aldo Kampeol

Bio je vlasnik "Le Beccherie", restorana u Trevisu, na sjeveru Italije, gdje je se vjeruje da je nastao recept za poslasticu

Preminuo "otac" tiramisua Aldo Kampeol. Twitter

N. Aj.

31.10.2021

U 93. godini preminuo je Aldo Kampeol (Campeol), ”otac“ svjetski poznatog italijanskog deserta tiramisua, piše BBC.

Luka Zaja (Luca Zaia), guverner Veneta, u Italiji, na društvenoj mreži je napisao kako je “grad izgubio još jednu zvijezdu u historiji hrane i vina”.

Kampeol je bio vlasnik "Le Beccherie", restorana u Trevisu, na sjeveru Italije, gdje su poznati desert napravili njegova supruga i šef kuhinje.


Slastica se na meniju restorana našla 1972. godine, ali porodica Kampeol nije dobila patent za nju.

Tiramisu je postao popularan širom svijeta i jedna od neizostavnih delicija italijanske kuhinje.

Ipak, postoji i priča da je šef u restoranu Roberto Linguanoto (Linguanotto), dok je pravio sladoled od vanilije, greškom ubacio i sir mascarpone. Dopao mu se okus, pa je recept tiramisua podijelio s Kampeolovom suprugom.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.