U 93. godini preminuo je Aldo Kampeol (Campeol), ”otac“ svjetski poznatog italijanskog deserta tiramisua, piše BBC.
Luka Zaja (Luca Zaia), guverner Veneta, u Italiji, na društvenoj mreži je napisao kako je “grad izgubio još jednu zvijezdu u historiji hrane i vina”.
Kampeol je bio vlasnik "Le Beccherie", restorana u Trevisu, na sjeveru Italije, gdje su poznati desert napravili njegova supruga i šef kuhinje.
Slastica se na meniju restorana našla 1972. godine, ali porodica Kampeol nije dobila patent za nju.
Tiramisu je postao popularan širom svijeta i jedna od neizostavnih delicija italijanske kuhinje.
Ipak, postoji i priča da je šef u restoranu Roberto Linguanoto (Linguanotto), dok je pravio sladoled od vanilije, greškom ubacio i sir mascarpone. Dopao mu se okus, pa je recept tiramisua podijelio s Kampeolovom suprugom.