APELI

Belgijski uzgajivači krompira mole građane da jedu više pomfrita

Ono što ostane bit će iskorišteno kao bio-gorivo

Belgijski poljoprivrednici zabilježili višak od 750.000 tona krompira. Ilustracija

Avaz.ba

30.4.2020

Dok pandemija koronavirusa ostavlja posljedice na svjetsku ekonomiju, posebno je pogođena prehrambena industrija. U Belgiji su posebno na udaru uzgajivači krompira, koji su apelirali na građane da više jedu pomfrit.

List Brussels Time piše da su belgijski poljoprivrednici zabilježili višak od 750.000 tona krompira od početka uvođenja mjera u martu. Zbog zatvaranja ugostiteljskih objekata i restorana koji su samo obavljali dostavu, potražnja za krompirom, posebno pomfritom, opala je drastično.


Građani treba da jedu pomfrit bar dva puta sedmično. Ilustracija

Da hiljade tona krompira ne bi propale, od Belgijanaca je zatraženo da jedu više pomfrita, barem dva puta sedmično. Zbog smanjene potrošnje, industrija krompira mogla bi da pretrpi i do 125 miliona eura gubitaka. Iako će brojne mjere biti ukinute naredne sedmice, restorani će i dalje ostati zatvoreni.

Kako ne bi bacali krompir, poljoprivrednici su se dogovoriti da doniraju 25 tona krompira sedmično narodnim kuhinjama, a također, se šalju i u krajeve svijeta koji bilježe nestašicu krompira – centralnu Evropu i Afriku. Ono što ostane bit će iskorišteno kao bio-gorivo.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.