NOVI FEMICID

Detalji zločina u Zagrebu: Ubica žene nedavno uhapšen zbog porodičnog nasilja, bivšu suprugu usmrtio ispred lifta

Nemam uopšte riječi za to, uzmite da je neko moj, tvoj, vaš, rekao je jedan od građana

Drama u Zagrebu. Josip Mikacic / PIXSELL

S. S.

5.9.2024

Objavljeni su detalji zločina koji se dogodio danas u zagrebačkom naselju Sopot. Podsjetimo, u zgradi je pronađena ubijena žena, dok je muškarac, koji je počinio samoubojstvo, pronađen u automobilu na ulazu u zgradu, piše Index.hr.

71-godišnjak je oko 15 sati stigao u Zemljakovu ulicu i uputio se pred zgradu u čijem je hodniku iz vatrenog oružja ubio 60-godišnju žensku osobu. Uviđaj na dvije lokacije još traje, a policija je ogradila auto.

Mjera zabrane

Reporter Dnevnika Nove TV saznao je da je riječ o porodičnom nasilju te je razgovarao sa stanovnicima Sopota. Prema riječima susjeda, muškarac i žena su bivši supružnici.

Novinar je izvijestio kako je policija prema muškarcu postupala 23. avgusta, kada su ga prijavili za nasilje u porodici. Traženo je određivanje istražnog zatvora, no sud mu je izrekao tek mjeru zabrane približavanja.

- Nemam uopšte riječi za to, uzmite da je neko moj, tvoj, vaš  rekao je jedan od građana. "Naravno da je strašno, baš neugodan osjećaj jako", dodala je stanovnica Sopota.

- Navodno je muž ubio ženu, a ja je poznajem. I njega, ali nju više poznajem. Rastavljeni su bili oko 10 ili 15 godina - rekao je jedan muškarac.

Nije prvi nasilni čin

S obzirom na to da ovom muškarcu to nije prvi nasilni čin, postavlja se pitanje što su sudovi i centri za socijalnu skrb u ovom slučaju radili. Uviđajoj bi se trebalo utvrditi što je bilo okidač ovog zločina.

- Mislim da sam čula neki udarac, a možda je i bio pucanj, ali imala sam jako pojačanu televiziju pa ne mogu sa sigurnošću reći. Na kraju nije dugo prošlo da mi je policija zvonila na vrata i pitala me jesam li čula pucanj. Mislim da su zvonili svima u stubištu. Zamislite, ubica je našu komšinicu ubio ispred lifta i ostavio.

Prestrašno i preužasno. Neko vrijeme već tog čovjeka, za kojeg pričaju po ulici da joj je presudio, nisam vidjela, a niti nju o njemu ništa pitala nisam jer nije niti pristojno. Ne znam niti jesu li bili u vezi ili samo prijatelji. Ona je bila divna osoba, ali kao da je proteklih mjeseci živjela u nekoj patnji te je djelovala tužno - rekla je jedna susjeda iz zgrade za Jutarnji list.

Druga komšinica navodi da je muškarac došao nešto prije 15 sati autom pred zgradu i ušao unutra.

- Je li on nju dočekao na ulazu u zgradu ili dok je izlazila iz stana, ne znam. Šokirana sam. Njega duže nismo vidjeli, ali smo čuli da je 23. avgusta već bio prijavljen za porodično nasilje i da ga je upravo naša draga susjeda prijavila jer više s njime nije mogla od maltretiranja - ispričala je druga susjeda za Jutarnji.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.