SARAJEVO

Nastavljeno suđenje za likvidaciju državljanina Švedske: Svjedokinje pronašle bicikl i automat iz kojeg je pucano

Kerim Mitić vidio dvojicu muškaraca koji su na biciklu bježali s lica mjesta

Šveđanin izrešetan ispred marketa u kojem je kupio cigarete. Avaz

prije 2 dana

Saslušanjem više svjedoka u utorak je u Kantonalnom sudu Sarajevo nastavljeno suđenje trojici državljana Švedske El Oveitiju Abdelu Madžidu (Oweiti Abdel Majid), Peteru Oliveru Hedbergu i Konradu Tilusu (Tylusa), koji se terete za ubistvo sunarodnjaka Harisa Osterdala i pokušaj ubistva Elvira Mutića.

Osterdal je hicima iz automata s prigušivačem likvidiran 31. oktobra prošle godine oko 16.25 sati ispred zgrade u naselju Bulevar na Stupu.

Krv u očima

Svjedok Kerim Mitić našao se na mjestu ubistva gdje je vidio na biciklu dvojicu muškaraca obučenih u crno s maskama i kapuljačama na glavama. Pomislio je da je riječ o djeci zbog njihove građe.

Oni su krenuli prema marketu „Sofa“ kada je čuo lomljenje stakla. Vidio je da neki muškarac leži ispred marketa i dvojicu na biciklu koji se udaljavaju. U jednom momentu izgubili su ravnotežu i stali na noge, te su poslije ponovo nastavili vožnju.

Facebook

- Otrčao sam do momka. Vidio sam da mu ide krv iz očiju, gušio se i to je to, dok sam nazvao Hitnu i policiju koje je već neko zvao, on je već preminuo – kazao je Mitić.

Dvoje djece je u tim momentima bilo na klupi, a svjedok je vidio i oštećenja kuda su meci prolazili. U istrazi je Mitić bio precizniji pa je naveo da su se začuli prigušeni pucnji kao da se lomi staklo. Jednom od momaka na biciklu je spala maska pa je vidio da je tamnije puti.

Trgovkinja Nermina Čakar radila je taj dan u marketu „Sofa“. Kazala je da je poznavala iz viđenja muškarca koji je ubijen jer je taj dan ranije kupio cigarete u njihovom marketu. Pola sata kasnije vidjela ga je ispred radnje kako stoji s krupnijim momkom, stajali su, pušili cigarete i razgovarali, kao da su nekog čekali.

- Vidio se bljesak kao petarde, nije bilo tako glasno, radnja se tresla, padali su sokovi. Čučnula sam kada je uletio ovaj puniji muškarac govoreći: „Upucaše momka“. Ja sam se u šoku izgubila – kazala je Čakar.

Navela je da je puniji momak kazao da je i njega nešto „opržilo“, a pokazivao je na predio kuka. Svjedokinja je potvrdila da je momak također rekao: „Znam momka, došao iz Turske, tamo je imao problema“.

Amela Mujan je tog dana po povratku s posla sterala veš u dvorištu kuće kada su u njenu avliju u ulici Latička uletjela dvojica momaka. Jedan je trčao pješke, drugi na biciklu je vikao: „Sory, sory“. Svjedokinja je pomislila da su migranti i da kradu bicikl. Nakon toga čula je zvuk, kao da neko baca bicikl.

Tamna put

Nakon što je čula tetku Amelu Mujan kako je doziva, Selma Hasanović vidjela je muškaraca koji je skidao duksericu i bacio je. Imao je crnu kosu i tamnu put, a imao je majicu na pruge. U dvorištu u ulici Latička vidjela je odbačen bicikl i iznijela ga je pred kapiju. Kasnije je saznala šta se desilo. Hasanović je kazala da je prepoznala momka koji je skidao duksericu: „Jesam ovog prvog“, navela je Hasanović gledajući prema optuženom Madžidu.

Avaz

Pojasnila je da je muškarac u jednom momentu okrenuo glavu prema njoj.

U svom dvorištu u Latičkoj ulici Bojana Hasanović je naknadno u ograđenom prostoru pronašla veću crnu torbu. Otvorila ju je i vidjela pušku. Nije je dirala, samo je zatvorila torbu i pozvala policiju. Odmah je pretpostavila da ima veze s ubistvom na Bulevaru.

Nastavak suđenja zakazan je za 4. juli kada je planirano saslušanje vještaka.

Problemi s prepoznavanjem

Inspektor MUP-a KS Adnan Džino ispitivan je u vezi s problemima nastalim prilikom prepoznavanja. Džino je pojasnio da je svjedok prepoznao optuženog Konrada Tilusa, za kojeg je ranije navodio da ima dugu kosu vezanu u rep.

Problem je nastao kada je svjedok rekao „onaj četvrti“, misleći na Tilusa koji je nosi broj dva na prepoznavanju, ali je stajao četvrti u redu. Policajac je Džini prenio da je osumnjičeni pod rednim brojem četiri.

Svjedok Mitić je precizirao da on nije vidio ko je pucao, već da je samo čuo pucnje.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.