Privode se kraju građevinski radovi na skladištu autohtonog livanjskog sira. Kako nam je kazao predsjednik Udruženja proizvođača autohtonog livanjskog sira Jozo Baković, objekt bi trebao biti adaptiran i u cijelosti opremljen do kraja oktobra.
RADOVI
Za adaptaciju objekta i opremu uložit će se oko 227.000 eura
Radovi se privode kraju. A. Kamber
Privode se kraju građevinski radovi na skladištu autohtonog livanjskog sira. Kako nam je kazao predsjednik Udruženja proizvođača autohtonog livanjskog sira Jozo Baković, objekt bi trebao biti adaptiran i u cijelosti opremljen do kraja oktobra.
-Planirano je uložiti oko 227.000 eura. Završetkom projekta proizvođači autohtonog livanjskog sira koji su od Češke razvojne agencije dobili i opremu za moderne mini sirare moći će skladištiti svoj sir na zrenje. A ujedno ga preko naše zadruge i reklamirati i plasirati na tržište te prodavati u samoj zadruzi koja će imati i izložbeno-prodajni prostor - pojasnio nam je Baković na licu mjesta.
Baković: Samo da prođe procedura. A. Kamber
Dodaje da se ne plaše za plasman, samo dok prođe i procedura zaštite ovog proizvoda, što će omogućiti izvoz i u EU i druge zemlje, a prvenstveno u susjednu Dalmaciju.
-Samo da se prebrode administrativne barijere, mi tržište imamo. Autohtoni livanjski sir je davno prepoznat na dalmatinskom teritoriju, posebno u Splitu i Makarskoj je jako tražen. Tražen je i u cijeloj BiH i regiji. Nama neće biti problem plasman. Podržale su nas i Češka razvojna agencija i lokalna vlast, ali se plašimo zbog nedovoljne sistemske brige za stočare - kazao je Baković.
Baković je podsjetio da je tajna autohtonog livanjskog sira u vrhunskim pašnjacima, u odgovarajućoj kombinaciji kravljeg i ovčijeg mlijeka, te tradicionalnoj recepturi, tehnologiji i adekvatnom skladištenju.