Šume Bosne i Hercegovine bogate su gljivama, čak i onim najskupljim među njima – tartufima. U našoj zemlji najzastupljeniji je crni tartuf, čija cijena po kilogramu može ići i do 1.200 KM. Bijelog tartufa ima, ali znatno manje, a njegova cijena ide do nevjerovatnih 4.000 KM.
Prvo bio hobi
To je za „Avaz“ rekao Mladen Kalamanda iz Kotor-Varoši, koji već nekoliko godina traži i sakuplja tartufe, zajedno sa svojim psom Olom, kojeg je sam izdresirao. Od tartufa pravi razne proizvode, a pokrenuo je i vlastiti brend „Ola Tartufi“.
- Vrlo jednostavno, treba čovjek da ima volju, a bez volje nema ništa dalje i ljubav prema tome nečemu. Najveća draž je kako nađete novi teren, to je nešto baš onako posebno. Kao blago. Rijetko kada se desi da ne pronađem ništa. Zato što već sada, nakon ovih pet godina koliko već radimo, znamo već na prvu ima li negdje gljiva, odnosno u ovom slučaju tartufa, ili ne. A koliko bi moglo biti, to je sada već druga stvar – rekao je Kalamanda.
I ranije je, kaže, volio prirodu i u njoj je često boravio, iz hobija brao gljive, one nadzemne.
- Slučajno sam vidio emisiju na TV i zainteresovalo me, počeo sam da istražujem, da vidim kako to ide, da li ima kod nas, gdje se može nabaviti pas, odnosno štene i tako dalje. I onda sam nabavio neobučeno štene od mjesec i po, pa sam u moru informacija kako da obučite psa, isfiltrirao nešto što je meni bilo logično, i uspio napraviti vrhunskog psa za traženje tartufa. S tim da, naravno, sada kad radim obuke drugih pasa, pa i tuđih, još neke stvari sam unaprijedio. Nije samo poenta da pas nađe tartuf, poenta je da ga ne pojede, da vas u šumi sluša, da ne bježi od vas – istakao je Kalamanda.
I ne čuva on to ništa za sebe. Naprotiv, radi obuku tuđih pasa, ali i budućih tartufara, a nudi i outdoorsing zajedno s izletima.
Čudna sreća
- Meni je isplativo, prvenstveno zato što volim da boravim u prirodi. Pronalazak samih gljiva je nekakva čudna sreća, nemam pojma, pogotovo kad tražite nešto što je jako teško naći, a samim tim to vam dalje nudi da to prodajete, odnosno da pravite proizvode, što je posebna sad priča. Najlakše je da prodate direktno svjež tartuf, frišak. To je veliki isto posao, ali ako se uključite da pravite nekakve proizvode, a može se štošta napraviti, pogotovo ako želite na pravi način da pravite, onda je to prava stvar. Najtraženiji su namazi s visokim udjelom tartufa. Zavisno od sezone, njihovi ukusi, odnosno mirisi se malo razlikuju, pošto imamo nekoliko vrsta. Tu je, naprimjer, karpačo od listića tartufa. Pravimo i maslinovo ulje s tatrufima. A već neko vrijeme radimo s alkoholom, odnosno tartufima koji su odležali u rakiji. To je nešto novo, pogotovo zato što ja već sada imam jednu seriju koja je dvije godine odležala, ona je posebna, naravno, cjenovno je drugačija od one koja je odležala godinu – kroz smijeh je rekao Kalamanda.
Ljekovit i zdrav
Ne rade na veliko, ali sve je na prirodnoj bazi.
- A tartuf kao gljiva je jako ljekovit, jako je zdrav. Svježe tartufe prodajemo kada je baš sezona. Mi, recimo, prodajemo tartufe i za obuku. To su, recimo, manji tartufi, ne trebaju da budu veliki. I cijena tartufa zavisi od veličine. Tako da u sezoni, recimo u ljeto, u jesen, najviše prodajemo svježih i najkrupnijih tartufa – istakao je Kalamanda.
Maza i profesionalac
Brend je dobio ime po psu Ola.
- Ona je prvi naš pas. Naravno, bit će tu još proširenja, ako Bog da, skoro, a ona je prva i ona je posebna, i ona je maza jedna. Međutim, kada je na terenu, to je već druga priča, to je profesionalan pas koji, evo, dok mi pričamo, radi svoj posao – kazao je Kalamanda.