ZAGREB

Proučena hafiska dova najmlađem hafizu u Evropi

Nisam imao tremu, bilo je bez greške - kaže Enis

Hafiska dova  - Avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
MINA

prije 2 sata 45 minuta

Najmlađem hafizu u Evropi, osmogodišnjem Enisu Bašiću iz Maljevca, danas je u Islamskom centru u Zagrebu proučena hafiska dova.

Osmogodišnji Enis je dječak izvanrednog pamćenja, koji je u dobi od pet i po godina već znao napamet 19 sura posljednjeg kur'anskog džuza. Kuran'sko pismo i pravila učenja savladao je za dvije sedmice, a 30 džuzeva naučio za 20 mjeseci.

Na pitanje je li bilo teško, kratko odgovara da nije, da njegov muhaffiz kurra hfz. Aziz-ef. Alili nije bio strog i da je njegov nastup na današnjem takmičenju učača Kur’ana prošao dobro.

- Nisam imao tremu, bilo je bez greške - kaže Enis, dok se brojni vjerici tiskaju okolo kako bi se uslikali s njim ili ga darovali.

Diplomu mu je uručio reisul-ulema Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini Husein-ef. Kavazović, koji je istakao da, iako baštinimo višestoljetnu tradiciju življenja islama i učenja Kur’ana, nije poznato da je bilo mlađeg hafiza.

- Hvala dragom Bogu, u našem narodu postoji majdan iz koje se stalno regrutira naša ulema, majdan za koji s ponosom, mi Bošnjaci u Evropi, možemo kazati da je kvalitetan, čvrst materijal od kojeg smo sazdani. Enis je sjeo u naš saf, najmlađi je, mi smo došli smo da ga podržimo, moleći dragog Boga da mu olakša teret koji je preuzeo - kazao je reisul-ulema.

Enisovi roditelji s ponosom ističu da su sretni, ali i da je mnogo truda uloženo, te da je izazov predstavljala činjenica da je on istovremeno krenuo i u školu.

- Ja sam mu organizovao vrijeme, kada ustaje, kada spava, vrijeme škole, vrijeme za igru, jer on je dijete, hoće da gleda crtani, da se ide igrati, i tako dalje. Išao se igrati, nije on cijeli dan učio hifz, on je jednostavno dijete koje pamti, pamti tablice, pamti brojeve - pojasnio je Denis Bašić, njegov otac.

Dodao je da Enis ima i još jednu važnu osobinu, a to je disciplina.

- I hafiz Alili bio je iznenađen, jer Enis i pored dječijih bolesti, prehlada i slično, nijedan dan nije preskočio niti jednu stranicu tokom svih 20 mjeseci - naglašava Bašić.

Osmogodišnjeg Enisa i njegovog muhaffiza kurra hafiza Aziz ef. Alilija razdvajalo je više od stotinu kilometara, te se dodatni trud i roditelja i muhaffiza podrazumjevao.

- Meni je bilo veliko olakšanje što su se njegovi roditelji trudili, jer smo radili najviše na daljinu, ali radi se o djetetu koje je vrlo inteligentno, ima jaku memoriju i bilo je zadovoljstvo raditi s njim - rekao je hafiz Alili.

Hafiska dova Enisu Bašiću proučena je danas u okviru 30. međunarodnog takmičenja učača Kur’ana, koje se održava u Zagrebu, a na kojem nastupa 70 takmičara iz 41 zemlje svijeta.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.