UTVRDIO URŽ BIH

Ministarstvo saobraćaja KS mora ponoviti nabavku automata za parking: Oboren tender od pola miliona KM

Tender je, ističe se u opisu, "nacrtan“ po pitanju dizajna, kućišta, pa čak i boje navedenih uređaja

Adnan Šteta. Vlada KS

N. H.

3.9.2024

Ured za razmatranje žalbi BiH je poništio tender za uređaje za naplatu parkiranja u glavnom gradu, koji je "težak" više od pola miliona KM. 

Zbog sumnje da je namješten, naloženo je Ministarstvu saobraćaja KS na čelu s ministrom Adnanom Štetom da ga ponovi, piše "Fokus".

Naime, Ured za razmatanje žalbi, prema zvaničnoj odluci, uvažio je određene navode iz žalbe potencijalnog ponuđača ProcesControl d.o.o. Sarajevu, a posebno one kojima se ukazuje da je Ministarstvo saobraćaja na osnovu specifikacije praktično "nacrtalo“ proizvođača Model Siemens Sitraffic Prisma, dok je isključio ostale proizvođače automata za naplatu parkiranje.

Tender je, ističe se u opisu, "nacrtan“ po pitanju dizajna, kućišta, pa čak i boje navedenih uređaja.

Dok ugovorni organ, Ministarstvo saobraćaja, navodi kako nije tačan navod žalioca da se preferira navedeni proizvođač, dodajući da tehničke specifikacije nisu preuzete sa stranice Siemensa, URŽ smatra da je Ministarstvo u odgovoru na žalbu propustilo odgovoriti na suštinu navoda, odnosno o favoriziranju ovog proizvođača.

URŽ također konstatuje da Ministarstvo saobraćaja samo načelno pobija druge argumente žalioca o tehničkim karakteristikama automata za parking.

Također, i URŽ je ustanovio kršenje Zakona o javnim nabavkama kod raspisivanja ovog tendera uz konstataciju da ova nabavka istovremeno ima i mnoštvo nedorečenosti.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.