SUD BIH

Milanu Trišiću smanjene dvije godine zatvora za ratne zločine u Bratuncu

Proglašen je krivim po devet tačaka za zločine nad civilima koji su bili zatočeni u sali škole “Vuk Karadžić”

Milan Trišić. Detektor.ba

S. S.

16.8.2024

Apelaciono vijeće Suda Bosne i Hercegovine smanjilo je kaznu Milanu Trišiću sa petnaest na trinaest godina zatvora zbog zločina protiv čovječnosti na području Bratunca.

Iz Tužilaštva Bosne i Hercegovine su za Detektor potvrdili da je djelimično uvažena žalba Trišićeve odbrane u odnosu na kaznu, te mu je služenje zatvora smanjeno za dvije godine.

- U preostalom dijelu žalba branioca optuženog Milana Trišića odbija se kao neosnovana, te se prvostepena presuda u tom dijelu potvrđuje - navodi se u presudi.

Trišić je u decembru prošle godine prvostepenom presudom proglašen krivim da je, kao pripadnik Teritorijalne odbrane a kasnije Vojske RS, učestvovao u ubistvima, nestancima i nečovječnim postupanjima na području Bratunca u maju 1992. godine.

Proglašen je krivim po devet tačaka za zločine nad civilima koji su bili zatočeni u sali škole “Vuk Karadžić”. Većina tačaka odnosi se na nanošenje teških patnji civilima premlaćivanjem, a po jedna na učešće u ubistvu jednog zatočenika i prisilnom nestanku trojice.

Na ovu presudu ne postoju mogućnost žalbe.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.