ŠEF DELEGACIJE EU

Satler otvorio obnovljeni košarkaški teren u Banjoj Luci i naglasio efekt pomoći EU za građane

Ambasador Satler je posjetio vanjsko sportsko igralište na Starčevici sa gradonačelnikom Banje Luke Draškom Stanivukovićem

Banja Luka. Delegacija EU u BiH

FENA

15.8.2024

Šef Delegacije Evropske unije u Bosni i Hercegovini i specijalni predstavnik Evropske unije u BiH ambasador Johan Satler (Johann Sattler) danas je boravio u oproštajnoj posjeti Banjoj Luci gdje je otvorio obnovljeni teren za košarku i fudbal, naglasio stalni angažman EU na unapređenju kvalitete života građana širom BiH, uključujući kroz tekući projekt vodosnabdijevanja u Banjoj Luci.

Pomoć EU

Ambasador Satler je posjetio vanjsko sportsko igralište na Starčevici sa gradonačelnikom Banje Luke Draškom Stanivukovićem. Starčevica je jedan od tri terena za sport i rekreaciju djece u gradu koji su u proteklom periodu obnovljeni ili izgrađeni uz pomoć EU. Druga dva terena su u Obilićevu i Delibašinom Selu. Evropska unija je u navedene objekte investirala 107.000 eura, saopćeno je iz Delegacije EU u BiH.

- Sigurnost i dobrobit mladih su od suštinskog značaja za svaku zajednicu. Sretan sam što je EU mogla podržati rekonstrukciju tri igrališta u Banjoj Luci. Za samo nekoliko mjeseci, ove lokacije su pretvorene u vesela i prilagođena mjesta za dječju igru, učenje i rast. Ovaj projekat igrališta samo je jedna od brojnih inicijativa koje pokazuju opredijeljenost Evropske unije da podrži unapređenja za obične ljude širom BiH. Jedan od najvažnijih projekata za Banju Luku je Projekat vodosnadbijevanja Banje Luke koji finansira EU. Kada bude završen, osigurat će sigurnu, pitku vodu za još 17.000 ljudi, poboljšati sanitarne uslove u urbanim i ruralnim područjima grada i smanjiti bolesti koje se prenose vodom - rekao je ambasador Satler.

Gradonačelnik Banje Luke

Gradonačelnik Banje Luke Draško Stanivuković je naveo da je najznačajniji projekat koji trenutno rade u Banjoj Luci projekat vodosnabdijevanja, za šta je Evropska unija Banjoj Luci dala bespovratni grant od osam miliona KM.

- Uključuje projekte vodosnabdijevanja za Donja Kola, Grab i Slavićka, čime će voda biti obezbijeđena za više od 500 domaćinstava. S druge strane, više hiljada ljudi koji su imali vodu, ali uz prekid u vodosnabdijevanju, dobit će redovno i nesmetano vodosnabdijevanje. Dodatno, Evropska unija nam je odobrila oko 200 hiljada KM da uradimo ono što je za nas takođe značajno, a to su dječija igrališta, sportski tereni i parkovi - rekao je gradonačelnik Stanivuković.

S obzirom na uticaj klimatskih promjena i visokih temperatura, kao i zastarjelu vodovodnu infrastrukturu u BiH, ulaganja u vodosnabdijevanje i kvalitet vode su od ključnog značaja.

Do danas je EU obezbijedila oko 83 miliona eura u vidu bespovratnih sredstava kako bi pomogla Bosni i Hercegovini u usklađivanju sa evropskim standardima u oblasti upravljanja vodama, tretmana gradskih otpadnih voda i vode za piće.

EU trenutno finansira više projekata za proširenje i obnovu vodovodnih mreža u Visokom i Sarajevu, a nedavno je završen projekat unapređenja sistema za vodosnabdijevanje u Gradačcu.

Pored toga, nedavno su odobrena nova bespovratna sredstva u iznosu od 16,7 miliona eura, u okviru Investicionog okvira za Zapadni Balkan, za Program za vodu i kanalizaciju, kroz koji će se osigurati pomoć za više opština u Republici Srpskoj - navodi se u saopćenju.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.