MINISTAR ODBRANE BIH

Helez o učinku helikopterske jedinice u gašenju požara: Ponosan sam na OSBIH, ali ne razumijem vlasti RS

Do sada su uspješno ugasili požare kod Bugojna, Olova, Drvara, Žepča, Mostara i Foče

Helez: Sedmi angažman u gašenju požara. Facebook

E. Ć.

14.8.2024

Helikopteri Oružanih snaga BiH vrše posljednje pripreme i uskoro će poletjeti kako bi gasili požar na području Ponijera kod Kaknja, objavio je ministar odbrane Bosne i Hercegovine Zukan Helez.

Ovo će im biti sedmi angažman pri gašenju požara u našoj zemlji u posljednjih 15 dana. Do sada su uspješno ugasili požare kod Bugojna, Olova, Drvara, Žepča, Mostara i Foče.

Kod Bileće 30 pripadnika

- Pored angažmana helikoptera Oružanih snaga BiH pri gašenju požara, Oružane snage BiH su uputile 30 svojih pripadnika sa mehanizacijom i vozilima za gašenje požara kod Bileće.

Iako je osnovni zadatak Oružanih snaga BiH zaštita suvereniteta, državnosti i teritorijalnog integriteta naše zemlje, Oružane snage BiH pokazuju da spremne i sposobne pomoći građanima naše zemlje pri elementarnim nepogodama.

Moram priznati da me žalosti, a istovremeno i ne razumijem vlasti manjeg bosanskohercegovačkog entiteta RS za uporno zaobilaženje i ignoriranje helikoptera Oružanih snaga naše zemlje pri gašenju požara.

Najteži izazovi

Napominjem da bez zahtjeva lokalnih vlasti i saglasnosti Predsjedništva BiH ne mogu podignuti helikoptere i gasiti požar.

Kako god, ponosan sam na naše Oružane snage koje su uspješnim angažmanom pri gašenju požara u vrlo kratkom roku pokazale su spremne i sposobne izići na kraj sa najtežim izazovima i biti na usluzi svim građanima u našoj domovini - naveo je Helez.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.