KANTONALNI SUD SARAJEVO

Tužilaštvo traži novu potjernicu za Fazlagić i ukidanje jemstva

Fazlagić poslala dva maila u kojima je navela da ima gripu i koronavirus, ali nije dostavila medicinsku dokumentaciju

Sa današnjeg ročišta u Kantonalnom sudu u Sarajevu. Avaz

14.8.2024

Zbog nedolaska Lejle Fazlagić na današnje ročište u Kantonalnom sudu u Sarajevu radi izjašnjenja o krivici, kantonalni tužilac Samir Selimović iznio je niz razloga zbog kojih je predložio da se Fazlagić ukine rješenje o jemstvu, raspiše potjernica, te odredi pritvor zbog bjekstva. 

Tužilac je to predložio nakon što je sutkinja Kantonalnog suda Adisa Zahiragić navela da je Sud 12. augusta dobio dva maila od Lejle Fazlagić u kojima ona navodi da ona i njena kćerka imaju gripu i koronavirus, te zbog čega je zamolila sud da odgodi današnje ročište. 

Sutkinja Zahiragić je navela da uz ove mailove nije došla nikakva medicinska dokumentacija.

Tužilac Samir Selimović. Avaz

Braniteljica Lejle Fazlagić, advokatica Belma Balijagić Džuho, kazala je kratko da je njoj njenja klijentica javila da je bolesna, te zatražila da se ročište odgodi.

Advokatica Belma Balijagić Džuho. Avaz

Sutkinja Adisa Zahiragić je donijela rješenje da se Sudu u roku od 24 sata dostavi medicinska dokumentacija, nakon čega će Sud odlučiti da li Fazlagić ima stvarnu namjeru da se pojavi, nakon čega će se zakazati novo ročište.

Također, sutkinja Zahiragić je rekla da je i granični prijelaz obaviješten o prelasku Fazlagić u BiH, a koja se trenutno nalazi u Hrvatskoj, u Makarskoj.

Sutkinja Zahiragić. Avaz

Tužilac je, između ostalog, kada je navodio razloge zbog kojih se traži ukidanje jemstva i ponovno određivanje potjernice, kazao da se iz medija ovih dana moglo vidjeti da je Fazlagić zdrava i da uživa u Hrvatskoj.

Također je napomenuo da Tužilaštvo sumnja da Fazlagić ima stvarne namjere da dođe u BiH, s obzirom na to da je prekršila mjere zabrane koje su joj izrečene, odnosno da se nije prijavljivala u nadležni PU Centar.

Tužilac je također naglasio da će Hrvatskoj ponoviti svoj zahtjev za izručenje Lejle Fazlagić, za koju prilikom izricanja jemstva tek saznali da je ona zaposlena u Makarskoj, u Centru za socijalni rad, te da svoj život normalno vodi u Hrvatskoj. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.