ZLOUPOTREBE

Zašto je SIPA ušla u VSTV prema naredbi Suda BiH: Debevec štimao sudije jaranima!?

Ovakvi postupci Debevca posebno su se odnosili na predmete koji su imali veze s njemu bliskim osobama

Debevec: Namještao i članove sudskih vijeća. BIRN

Miralem  Aščić

11.8.2024

Službenici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) ušli su u petak u prostorije Visokog sudskog i tužilačkog vijeća Bosne i Hercegovine (VSTVBiH) u sklopu akcije "Kodeks", a prema naredbi Suda BiH.

U okviru proširene istrage koju Tužilaštvo BiH vodi protiv suspendiranog predsjednika Suda BiH Ranka Debevca, pripadnici SIPA-e pretresli su server CMS-a Suda BiH zbog postojanja osnovane sumnje u zloupotrebe prilikom dodjele predmeta u rad sudijama.

Osman Mehmedagić. Avaz

Pretres službenika SIPA-e vršen je u prostorijama VSTV-a jer se tamo nalazi server CMS-a. Kako otkriva „Dnevni avaz“, predmet interesiranja Tužilaštva odnosi se na to kako je osumnjičeni Debevec, kao tadašnji predsjednik Suda, štimao predmete kroz CMS sistem!

Utjecaj na predmete

Tačnije, kako je, kao čelni čovjek najznačajnije pravosudne institucije u državi, namještao članove sudskih vijeća i sudije koji su njemu odgovarali.

Ovakvi postupci Debevca posebno su se odnosili na predmete koji su imali veze s njemu bliskim osobama, poput Osmana Mehmedagića Osmice, Fadila Novalića, Dragana Mektića i brojnih drugih. Vjeruje se da je Debevec takvim postupcima više nego direktno utjecao na predmete i postupke.

Fadil Novalić. Avaz

Ovaj pretres SIPA-e dolazi u vrijeme dok se očekuje podizanje optužnice protiv Ranka Debevca i Osmana Mehmedagića Osmice, bivšeg direktora Obavještajno-sigurnosne agencije (OSA).

Pod optužnicom bi se mogao naći i uposlenik Suda BiH Milisav Pijuk, koji je hapšen u ovom predmetu. Jedna od opcija je da se predmet razdvoji ili da se ide na sporazum o priznanju krivice, što je vrlo izgledno.

Dragan Mektić. Armin Durgut / PIXSELL

Međutim, kada je u pitanju dvojac Debevec – Osmica - koji su hapšeni sredinom decembra prošle godine, a nakon tri mjeseca pritvora brane se sa slobode uz mjere zabrane - tu su stvari mnogo jasnije.

Brojne zloupotrebe

Njima se stavljaju na teret zloupotrebe položaja, uništavanje dokaza o nelegalnom prisluškivanju, lažno predstavljanje, primanje mita.

Tužilaštvo je tokom istrage saslušalo više od 50 svjedoka koji su povezani s Debevcem i Osmicom. Radi se mahom o uposlenicima Suda i OSA-e, koji su do u detalje opisali šta su i kako radili, prije svega prema uputama Debevca.

Jedan svjedok je tužiteljici Tužilaštva BiH Bojani Jolović do u detalje opisao šta je sve morao raditi prema naredbi Osmice i Debevca, te kako su uništavani akti o prisluškivanju, njih više od 60. Jasno je opisano zašto su baš prisluškivane dežurne sudije Suda BiH, kao i dva saradnika Tužilaštva BiH.

Priča o „agentima“ OSA-e kap je u moru zloupotreba Debevca, koji se predstavljao kao Dževdet i Dževad.

VSTV: Pretres se odnosi isključivo na Sud BiH

Povodom velikog broja upita novinara i članaka objavljenih u medijima, a s ciljem objektivnog informiranja, želimo da obavijestimo javnost da pripadnici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA), prema nalogu Suda Bosne i Hercegovine, vrše pretres Sistema za automatsko upravljanje predmetima u sudovima (CSM) u vezi s predmetima Suda Bosne i Hercegovine, saopćili su iz VSTV-a.

- U vezi s tim, želimo podsjetiti javnost da je Visoko sudsko i tužilačko vijeće Bosne i Hercegovine uspostavilo CMS, putem kojeg sve pravosudne institucije evidentiraju svoje predmete, te se ovaj pretres ne odnosi na cjelokupan sistem, već isključivo na, kako je navedeno, Sud Bosne i Hercegovine - navode iz VSTV-a.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.