ZAMJENIK MINISTRA

Aleksandar Goganović, mimo Zukana Heleza, najavio saglasnost Ministarstva za ulazak helikoptera Srbije

Izdao sam naređenje šefu Kabineta da odmah provjeri medijske naslove da je dopis stigao u Ministarstvo odbrane

Aleksandar Goganović. Srna

SRNA

15.7.2024

Zamjenik ministra odbrane Bosne i Hercegovine Aleksandar Goganović izjavio je da u njegov kabinet danas nije stigao dopis Ministarstva vanjskih poslova BiH u vezi sa izdavanjem dozvole za prelet helikoptera Republike Srbije koji bi bio angažovan na gašenju požara na području Gacka, zajedno sa helikopterom Helikopterskog servisa entiteta Republika Srpska.

- Izdao sam naređenje šefu Kabineta da odmah provjeri medijske naslove da je dopis stigao u Ministarstvo odbrane i ukoliko je akt u međuvremenu stigao, u skladu sa procedurama i zakonskim propisima, odmah sutra ću potpisati saglasnost, nakon što mi akt dostave nadležne službe - izjavio je Goganović povodom objave državnog ministra vanjskih poslova Elmedina Konakovića na društvenim mrežama da su iz MVP-a proslijedili dopis Ministarstvu komunikacija i transporta koje izdaje dozvolu za ulazak helikoptera Srbije, uz prethodnu saglasnost Ministarstva odbrane.

Goganović kaže da Član 4. Pravilinika o odobravanju letova jasno definiše da letenje državnih vazduhoplova u vazdušnom prostoru BiH odobrava Ministarstvo vanjskih poslova, a na osnovu zatražene saglasnosti Ministarstva odbrane i odobrenja Ministarstva komunikacija i transporta.

- U ovakvim situacijama ne smije biti mjesta politici, moramo zaštiti ljudske živote i imovinu - kazao je Goganović, dodajući da je upoznat o činjenici da je urgencija u vezi sa ovim pitanjem MVP-u dostavljena i iz Kabineta članice Predsjedništva BiH Željke Cvijanović.

- Važno je da budemo odgovorni i da postupimo kao Sjeverna Makedonija, gdje su pri gašenju požara u pomoć pritekle helikopterske jedinice Srbije, Crne Gore, Slovenije i Hrvatske i niko nije pravio problem - naglasio je Goganović.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.