PREDSJEDNIK RS

Dodik promijenio ploču: RS i FBiH moraju sarađivati da bi opstala BiH

Naši stavovi su poznati, BiH je moranje za nas, ali prihvatamo i borimo se za očuvanje dejtonske i ustavne BiH

Dodik: Dobre komšije. Armin Durgut / Pixsell

SRNA

15.7.2024

Predsjednik manjeg bh. entiteta Milorad Dodik dao je intervju za Srnu gdje je rekao kako je "dejtonska BiH" održiva kategorija, te da FBiH i RS trebaju sarađivati.

- Naši stavovi su poznati, BiH je moranje za nas, ali prihvatamo i borimo se za očuvanje dejtonske i ustavne BiH, jer je ona jedini garant zajedničkog života Srba, Hrvata i Bošnjaka. Јedino dejtonska BiH je moguća i održiva. 

Bošnjački politički predstavnici uzalud se nadaju da će im miješanje stranaca, nametanje odluka i strani intervencionizam donijeti unitarnu BiH. Od toga nema ništa - rekao je Dodik u intervjuu za Srnu.

Obaveza svih političara

Dodao je da je obaveza svih političara u RS, Federaciji i BiH da pokažu više odgovornosti i spremnosti da zajedno stvore uslove za normalan rad, jer samo tako može se ići ka napretku.

- Bez obzira na to kako će naša budućnost izgledati, kao dobre komšije, moramo uraditi sve da sačuvamo stabilnost i omogućimo razvoj i RS i Federacije i u tom pogledu dijalog domaćih političara je ono što može dovesti do rješenja i kompromisa. I ponavljam, samo dijalog domaćih izabranih političkih predstavnika bez miješanja stranaca - kazao je Dodik.

On je konstatirao da budućnosti nema u nametanju, ignorisanju jednog konstitutivnog naroda, zakulisanim radnjama, već samo u otvorenom i direktonom dijalogu tri konstitutivna naroda i dva ravnopravna entiteta koji i čine BiH.

- Ako želimo sačuvati dejtonsku BiH, koja je jedino moguća, to je jedino rješenje, u suprotnom možemo biti dobre komšije, da živimo jedni pored drugih, radimo i sarađujemo. Sve drugo je mrcvarenje i mučenje ovog naroda koji 29 godina nakon Dejtona želi da živi normalno, radi i privređuje - rekao je Dodik i dodao da budućnosti nema u nametanju, ignoriranju jednog konstitutivnog naroda, zakulisanim radnjama, već samo u otvorenom i direktonom dijalogu tri konstitutivna naroda i dva ravnopravna entiteta koji i čine BiH.

Izvor mira i stabilnosti

- Ustav BiH i Dejtonski sporazum su izvor mira i stabilnosti za Srbe, Bošnjake i Hrvate. Ali ne duh Dejtona, već slovo - kazao je Dodik.

On je rekao da je odlazak američkog ambasadora u BIH, koji je svojim aktivnostima doveo u pitanje i postojanje BiH, šansa da se obnove odnosi sa Bošnjacima.

- Iz BiH moraju otići i lažni Šmit i sudije stranci iz Ustavnog suda. Srbi, Hrvati i Bošnjaci moraju zajedno i samostalno graditi svoju budućnost, poštujući Dejton i Ustav, radeći jedni s drugima, a ne jedni protiv drugih - kazao je predsjednik RS.

Dodao je da prljava i podla kampanja koja je usmjerena isključivo protiv jednog naroda, nije i ne može biti rješenje.

- Kada odu najveći rušitelji dejtonske BiH moći ćemo ponovo sjesti i razgovarati. Dio kampanje tih tipova, nije samo narušavanje odnosa Srba sa Bošnjacima i Hrvatima, nego i među Srbima - rekao je Dodik.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.