SUĐENJE

Puhalić i ostali: Saznanja o stradanju braće

Svjedokinja, čije je ime Državni sud zabranio objaviti, ispričala je da je u maju počelo granatiranje te se stanovništvo krenulo predat

Dragan Škrbić i Slavko Puhalić. BIRN BiH

El. T. / BIRN

prije 3 dana

Svjedokinja Tužilaštva Bosne i Hercegovine ispričala je kako je tri sedmice provela u “Trnopolju”, gdje su bila i njena braća, za koju je poslije saznala da su ubijena.

Svjedokinja

Svjedokinja, čije je ime Državni sud zabranio objaviti, ispričala je da je u maju počelo granatiranje te se stanovništvo krenulo predati. Posvjedočila je kako je vojska odvajala muškarce, žene i djecu te kako je ona sa kćerkama i svekrvom odvedena pred školu u Trnopolje. Kazala je da je njen brat došao treći dan, kada ga je vidjela kako drži ruke iza glave.

Svjedokinja je navela da nisu imali hranu te da se njena mlađa kćerka razboljela. Dodala je da je provela u logoru tri sedmice te da je viđala jednog brata. Ispričala je kako se s bratom oprostila kada je ušla u voz sa kćerkama i svekrvom te da je na kraju napustila BiH i spojila se sa svojim mužem.

Navela je da je čula da je i njen drugi brat došao u logor te da je poslije od jednog čovjeka saznala da su njena braća ubijena te pokopana kod Bešlaginog mlina, gdje su njihovi posmrtni ostaci i pronađeni.

Tokom unakrsnog ispitivanja

Tokom unakrsnog ispitivanja, svjedokinja je izjavila kako je tri puta izlazila iz “Trnopolja”, u potrazi za hranom. Negirala je da su tokom njenog boravka bili kazani i šporeti ispred doma, niti da joj je neko dao hljeb kada je ulazila u voz.

Ona je svjedočila na suđenju Slavku Puhaliću, Draganu Škrbiću i Rajku Damjanoviću, koji su optuženi za zločin protiv čovječnosti. Na teret su im stavljena mučenja, zlostavljanja i ubistva nesrpskih civila. Prema optužnici, Puhalić je bio zamjenik upravnika u “Trnopolju”, a Škrbić stražar. Damjanović je u svojstvu stražara optužen za zločine u “Trnopolju”, kao i u logoru “Keraterm”.

Samir Đonlagić je posvjedočio kako je u maju 1992. živio u Kozarcu s majkom i bratom. Prisjetio se kako je 24. maja oko 14 sati počelo granatiranje iz pravca Prijedora, i kako je boravio u par susjednih sela, prije nego je došla Vojska Republike Srpske (VRS), koja ih je potrpala u autobuse te odvezla u “Trnopolje”.

Ispričao je kako je bio smješten u školi, u holu na ulazu, te da je napustio logor 21. avgusta. Kako je naveo, od stražara je prepoznao jednog školskog druga te izvjesnog Čavića, koji je “uvijek nešto ispitivao”. Prisjetio se da su stražari tokom noći dolazili te izvodili zatvorenike, od kojih se neki nisu vraćali.

Upravnik logora

Prisjetio se noći kada je izvedeno nekoliko žena te da je došao upravnik logora, koji je rekao da će pronaći onoga koji je to uradio.

Odgovarajući na pitanja Odbrane, Đonlagić je potvrdio da su u “Trnopolju” bili predstavnici Crvenog krsta te da je upravnik bio Kuruzović, koji je došao sutradan, nakon što su žene izvedene, te se obratio zatvorenicima.

Svjedok je na upit optuženog Puhalića potvrdio kako su sutradan dva tenka upala u centar, ali da se ne sjeća ko je išao prema tenku, niti da su cijevi bile okrenute prema domu.

U ovom predmetu bio je optužen i Dragoja Čavić, ali je Sud BiH obustavio postupak protiv njega “iz razloga povlačenja optužnice Tužilaštva BiH”.

Suđenje se nastavlja 20. avgusta.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.