REAKCIJE

Hodžićeva advokatica demantira Sud BiH

Novčana kazna u iznosu od 200.000,00 KM je izrečena pravnom licu „F.H. Srebrena malina“ d.o.o., a ne fizičkom licu Hodžić Fikretu

B. Cerić

M. Aš.

prije 2 dana

Advokatica Fikreta Hodžića, Mirna Avdibegović reagirala je na tekst objavljen na portalu "Avaza" "Sud BiH pokrenuo postupak prinudne naplate protiv Fikreta Hodžića: Nije uplatio 894.747 maraka kazne!“.

Obraćam Vam se kao branilac i punomoćnik Hodžić Fikreta u vezi sa člankom koji je 25.06.2024. godine obavljen na portalu avaz.ba pod naslovom: „Sud BiH pokrenuo postupak prinudne naplate protiv Fikreta Hodžića: Nije uplatio 894.747 maraka kazne!“.

Molim da u cijelosti objavite ovaj demanti i izjašnjenje na navedeni članak na način kako je objavljen i predmetni članak.

U naslovu navodite da je Sud BiH pokrenuo postupak prinudne naplate protiv Fikreta Hodžića i da nije uplatio iznos od 894.747 maraka kazne.

Prije svega, netačan je navod da je Hodžić Fikretu izrečena novčana kazna tako da on kao fizičko lice nije obavezan na plaćanje novčane kazne.

U vezi sa oduzetom imovinskom koristi u iznosu od 694.747,78 KM se u javnosti plasira poluinformacija i ne iznose se ključne činjenice, te s ciljem iznošenja objektivnih informacija molimo da objavite tačne informacije. Sud BiH je prije više od četiri godine svojim rješenjem od 08.05.2020. godine pravnom licu „F.H. Srebrena malina“ d.o.o. blokirao sredstva u iznosu od 1.096.520,78 KM. Po rješenjima Suda BiH i saglasnosti Tužilaštva BiH ta sredstva su korištena u svrhe plaćanja PDV-a i drugih obaveza. Preostali iznos blokiranih sredstava iznosi preko cca 450.000,00 KM. Iako su navedena sredstva blokirana po rješenju Suda BiH od 08.05.2020. godine na način da se smatraju blokiranim dok se ne steknu uvjeti za njihovo potpuno oduzimanje ili vraćanje vlasniku, Sud BiH nikada nije odlučio u vezi sa ovim sredstvima i ista i dalje drži blokirana. Odbrana je na to ukazivala u svim svojim izjašnjenjima, žalbama i drugim pravnim lijekovima, ali Sud BiH nikada nije odlučio o ovim blokiranim sredstvima. Nadalje, Sud BiH je uračunao u imovinsku korist koja se oduzima iznos od 87.000,00 KM koji je deponovan u KDP-u Suda BiH, a oduzet je od „F.H. Srebrena malina“ d.o.o. Neshvatljivo je zašto isto nije učinjeno sa gore navedenim iznosom blokiranih sredstava na transakcijskom računu.

Dakle, Sud BiH na opisani način pod svojom kontrolom i u blokadi drži preko cca 537.000,00 KM pravnog lica „F.H. Srebrena malina“, od čega o blokiranim sredstvima po rješenju Suda BiH od 08.05.2020. godine nikada nije odlučeno. Stoga je netačna informacija da se vrši i može vršiti pljendiba sredstva na iznos od 894.747,00 KM.

Dalje, netačan je navod iz naslova članka da nije uplaćen iznos od „894.747 maraka kazne“, jer takva novčana kazna nije izrečena nikome od osuđenih.

Novčana kazna u iznosu od 200.000,00 KM je izrečena pravnom licu „F.H. Srebrena malina“ d.o.o., a ne fizičkom licu Hodžić Fikretu i postupak prinudne naplate može biti pokrenut po tom osnovu samo protiv pravnog lica, a ne protiv fizičkog lica. Stranke u postupku nisu upoznate s radnjama poduzetim u tom pravcu.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.