KIC BIH U ZAGREBU

Veliki broj zvaničnika na otvaranju izložbe "Priče iz Srebrenice": Nema zaborava, niti negiranja genocida

Izložbu su otvorili Suljagić i ambasadorice Kovačević-Bajtal i van Baak

S otvaranja izložbe - Avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+2
Alen Bajramovic

18.6.2024

U organizaciji Ambasade Bosne i Hercegovine u Republici Hrvatskoj i u saradnji sa Memorijalnim centrom Srebrenica, u Kulturno-informativnom centru BiH u Zagrebu danas je otvorena izložba "Priče iz Srebrenice".

Otvaranju izložbe prisustvovao je veliki broj gostiju - izaslanica predsjednika Hrvatske Melita Mulić, izaslanik predsjednika Vlade Hrvatske, ministar Radovan Fuchs, izaslanici ministara vanjskih i evropskih poslova, odbrane i prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine, kao i predsjednik Republike Hrvatske u mandatu 2000-2010, Sjepan Mesić.

Ulijeva nadu

Na otvaranju je bio i muftija zagrebački, Aziz ef. Hasanović, dok je Zagrebačku nadbiskupiju i nadbiskupa Dražena Kutlešu, u svojstvu izaslanika, predstavljao biskup Marko Kovač, kancelar i biskupski vikar. Otvaranju izložbe "Priče iz Srebrenice" prisustvovali su i ambasadori Australije, Austrije, Belgije, Češke, Finske, Danske, Nizozemske, Slovenije, Njemačke, Litvanije, Japana, Malezije, predstavnici drugih ambasada, doajen diplomatskog zbora i apostolski nuncij u Republici Hrvatskoj, monsinjor Georgio Linqua, kao i brojne osobe iz javnog i kulturnog života Hrvatske i Grada Zagreba.

- Nedavno usvojena Rezolucija o Srebrenici u Skupštini Ujedinjenih naroda ulijeva nadu građanima Bosne i Hercegovine i cijelog svijeta, te šalje poruku nekim budućim zločincima da nema zaborava niti negiranja genocida i da je istina ta koja ima posljednju riječ - kazala je tokom obraćanja ambasadorica BiH u Hrvatskoj Elma Kovačević- Bajtal.

Upravo zbog ogromnih žrtava agresije na cijeloj teritoriji Bosne i Hercegovine i preživjelih majki Srebrenice, ona je uputila posebnu zahvalnost Njemačkoj i Ruandi, koje su predložile usvajanje rezolucije, kao i Hrvatskoj koja je, zajedno sa ostale 34 države, bila njen kosponzor.

Ljudska obaveza

- Naša ljudska i civilizacijska obaveza je da "marširamo svi zajedno u bolu i miru", za mir koji nema alternativu - naglasila je Kovačević-Bajtal.

Konstatirajući kako još ima država i ljudi nespremnih da se suoče sa povijesnom istinom, te prihvate presude međunarodnih sudova koje nedvosmisleno potvrđuju počinjeni genocid u Srebrenici, ambasadorica Kraljevine Nizozemske u Hrvatskoj Charlotte van Baak je rekla da je povijest Srebrenice i počinjeni genocid u toj zaštićenoj UN enklavi dio povijesti i njene zemlje.

- Upravo i zbog toga osjećamo dužnost da nedvosmisleno, jasno i odlučno se suprostavimo svima koji nastoje da zločin genocida ospore, minimiziraju ili na drugi način dovode u pitanje - poručila je Van Baak, uputivši podršku inicijativi bošnjačke zajednice u Nizozemskoj da se u glavnom gradu Den Hagu podigne spomenik žrtvama srebreničkog genocida.

Ministar nauke, obrazovanja i mladih u Vladi Hrvatske Radovan Fuchs je istakao da će ovo Ministarstvo, kroz školske programe za djecu i mlade na adekvatan način njegovati sjećanje na tragične događaje iz nedavne prošlosti, uključujući i počinjeni genocid u Srebreni.

Na kraju programa otvaranja izložbe prisutnima se obratio i direktor Memorijalnog centra Srebrenica Emir Suljagić. Naglasio je da je sjećanje na žrtve Srebrenice jedino što možemo pružiti njihovim porodicama, pa je i izložba "Priče iz Srebrenice" dio takvih nastojanja i obaveze prema ubijenima.

Izložbu su otvorili direktor Suljagić i ambasadorice Kovačević-Bajtal i van Baak.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.