EKSKLUZIVNO

"Avaz" otkriva: Muškarac uhapšen u Lukavcu prao novac za vođu narkokartela Sanija El Murdu, povezan i s Elmedinom Karišikom!

Murda je nedostupan bh. pravosuđu i nalazi se u Turskoj. Murda važi za vođu grupe međunarodnih krijumčara kokaina i u BiH je radio sa Karišikom

Sani el-Murda izbjegao je hapšenje u predmetu „Start“,. Avaz

M. Aš.

5.6.2024

Pripadnici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) jučer su na području Lukavca i Tuzle, prema naredbi Tužilaštva BiH, uhapsili jednu osobu.

Prometa opojnih droga

Kako je "Avaz" ekskluzivno objavio, uhapšen je 47-godišnji Muriz Bešlagić iz Lukavca.

On je pod istragom Tužilaštva BiH u okviru predmeta s dokazima iz Sky i Anom aplikacija i sumnjiči se da je, u okviru organizirane kriminalne grupe, bio zadužen za unos na područje BiH gotovog novca koji potječe iz kriminalnih aktivnosti i neovlaštenog prometa opojnih droga. Obavljen je i pretres jednog sefa u Tuzli.

Prikupljeni su dokazi koji ukazuju da je ovaj osumnjičeni ilegalno unio najmanje 1,5 miliona eura iz zemalja zapadne Evrope na područje Bosne i Hercegovine, a taj novac je dalje ulagan u privredno poslovanje, odnosno preduzeća čiji su vlasnici drugi pripadnici organizirane grupe.

Iz SIPA-e je ranije saopćeno da su prikupljeni dokazi o djelovanju grupe za organizirani kriminal koja je vršila prijevoz i distribuciju opojne droge kokain u velikim količinama iz zemalja Južne Amerike u zemlje zapadne Evrope i šire, te prala novac u višemilionskim iznosima.

Iz izvora bliskih istrazi, "Avaz" ekskluzivno otkriva da je Bešlagić prao novac za Sanija El Murdu, koji je jedan od osumnjičenih u predmetu "Plaza", zajedno sa uhapšenim i pritvorenim sarajevskim "biznismenom" Elmedinom Karišikom, vlasnikom „Plaze Group". 

Murda je nedostupan bh. pravosuđu i nalazi se u Turskoj. Murda važi za vođu grupe međunarodnih krijumčara kokaina i u BiH je radio sa Karišikom. Povezan je i sa članovima "Škaljarskog klana".

Tužilaštvo BiH otkriva da je Karišik u periodu od januara 2020. do marta 2021. godine raspolagao sa 4,23 miliona KM koje mu je povjerio Sani al-Murda.

Tužioci tvrde da je ovaj 38-godišnji Sarajlija sa različitim međunarodnim adresama unio u BiH desetine miliona eura.

Samo Bešlagić je, pokazale su Sky poruke, unio tri miliona KM.

Karišik je el Murdin novac pokušao oprati preko različitih poslova u Sarajevu, uključujući i one dogovorene sa porodicom Hadžibajrić, dok je Bešlagić radio na području Tuzlanskom kantona.

Radio sa Albancima

Podsjećamo, Turska je lani odbila izručiti el Murdu Belgiji. Pravosuđe Belgije tereti ga da je zajedno sa Fljamuroom Sinanajem iz Albanije, za šverc 3,2 tone kokaina zaplijenjenog u belgijskoj luci Antverpen

- Utvrđeno je da u Istanbulu žive jedan od najvećih trgovaca drogom u zemlji, 38-godišnji Sani el-Murda iz Bosne i Hercegovine i njegova desna ruka, 48-godišnji Albanac Fljamur Sinanaj - objavio je lani belgijski „Standard“.

Za Al Murdom je raspisana Interpolova potjernica. Karišik, Murdin partner u Sarajevu je prije nekoliko dana optužen zajedno sa Ibrahimom Hadžibajrićem i njegovim sinom Seidom za rzana krivična djela.

“Bit ćeš prvi mladi milioner"

Bit ćeš prvi mladi milioner sa Starog Grada, a na birou (…). Pa, najbolje je biti na birou“, savjetovao je jednom prilikom Elmedin Karišik, vlasnik „Plaze Group“, Seida Hadžibajrića, sina načelnika sarajevske Općine Stari Grad. Ova poruka na Skyu bila jedna u nizu njihovih prepiski u periodu od 2020. do 2021. Dešifrovala ih je Evropska policijska agencija EUROPOL i ustupila istražiocima u Bosni i Hercegovini (BiH).



Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.