PRIJATELJSKI ODNOSI

Svečanim koncertom u Sarajevu obilježen Dan državnosti Hrvatske i 30 godina od otvaranja ambasade u BiH

ova važna godišnjica podsjeća na dugogodišnje prijateljske odnose i suradnju između Hrvatske i Bosne i Hercegovine

Dan državnosti RH. Fena

FENA

28.5.2024

Predstavnici svih nivoa vlasti u BiH, kao i diplomatskog kora danas su prisustvovali svečanom koncertu koji je upriličen u Domu Oružanih snaga BiH povodom Dana državnosti i Dana Oružanih snaga Republike Hrvatske, kao i obilježavanja 30 godina od otvaranja hrvatske ambasade u Sarajevu. Kako je istaknuto, ova važna godišnjica podsjeća na dugogodišnje prijateljske odnose i saradnju između Hrvatske i Bosne i Hercegovine.

Brojni gosti

Događaj su svojim prisustvom uveličali predsjednica Federacije BiH Lidija Bradara, zamjenik predsjedavajućeg Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Marinko Čavara, delegatkinja u Domu naroda PS BiH Marina Pendeš, zamjenik ministra vanjskih poslova BiH Josip Brkić, federalni ministar pravde Vedran Škobić, predsjednik Vlade Posavskog kantona Đuro Topić, predsjednica Vlade HNK Marija Buhač, delegat predsjedavajuće Vijeća ministara Mate Lončar, kao i brojni drugi uvaženi gosti.

Uoči koncerta prisutne je pozdravio ambasador Republike Hrvatske u BiH Ivan Sabolić. Podsjetio je da je Ambasadu Hrvatske u Sarajevu službeno otvorio 14. juna 1994. godine Franjo Tuđman, prvi hrvatski predsjednik. Otvaranje je održano u prisustvu dr. Zdravka Sančevića, prvog hrvatskog ambasadora i prvog doajena diplomatskog zbora u Bosni i Hercegovini u periodu od 1992. do 1995. godine.

- S obzirom da slavimo 30. godišnjicu otvaranja Ambasade Hrvatske u Sarajevu, prisjećamo se vizije prvog predsjednika Hrvatske dr. Franje Tuđmana, koji je već u septembra 1992. godine, samo nekoliko mjeseci nakon uspostave diplomatskih odnosa odlučio da otvori i uspostavi ambasadu u Sarajevu i imenuje prvog ambasadora, Zdravka Sančevića. S obzirom na ratne okolnosti, Ured Ambasade Hrvatske prvobitno je otvoren u Međugorju. U junu 1994. godine predsjednik Tuđman službeno je otvorio Ambasadu u Sarajevu, koja do danas radi na razvijanju prijateljskih i dobrosusjedskih odnosa između dvije zemlje – rekao je Sabolić.

Svečani koncert klasične muzike, koji je bio sastavni dio proslave, okupio je vrhunske izvođače. Na pozornici su nastupili sopranistica Katarina Kikić Marić, prvak opere Hrvatskog narodnog kazališta u Zagrebu Stjepan Franetović, te pijanist Davor Ljubić.

Ovaj svečani događaj bio je prilika za slavlje i prisjećanje domaćih i stranih zvanica na važnost Dana državnosti i Dana Oružanih snaga RH.

Dan Oružanih snaga Republike Hrvatske

Na današnji dan obilježava se Dan Oružanih snaga Republike Hrvatske i Dan Hrvatske kopnene vojske u sjećanje na svečanu smotru Zbora narodne garde koja se prvi put održala 28. maja 1991. godine na stadionu NK Zagreb u Kranjčevićevoj ulici u Zagrebu.

Dan državnosti u Hrvatskoj je državni praznik koji se obilježava 30. maja u spomen na konstituiranje prvog demokratski izabranog višestranačkog Sabora 30. maja 1990. i historijsku ulogu Hrvatskog sabora u očuvanju hrvatske državnosti.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.