SASLUŠAN U SIPA-I

Iz Udruženja žrtava genocida poručili: Progon Suljagića je nulta tačka tolerancije

Ovog puta neće moći! Obustavite progon direkora memorijalnog centra Potočari - poručili su

Armin Durgut/PIXSELL

D. H.

28.5.2024

Predsjednik Hrvatske republikanske stranke (HRS) BiH Slaven Raguž prije dvije godine podnio je krivične prijave protiv predsjednika SDA Bakira Izetbegovića, direktora Memorijalnog centra Srebrenica Emira Suljagića i bivšeg federalnog ministra Reufa Bajrovića.

Suljagić i Bajrović su saslušani jučer, dok bi danas trebao biti saslušan Izetbegović.

Udruženje žrtava i svjedoka genocida oglasilo se pismom u kojem su izrazili podršku Suljagiću.

- U ratu su u svim okupiranim opštinama pobili svakog Bošnjaka čije je obrazovanje prelazilo nivo srednje škole, svakog privrednika. Nakon što su obezglavili narod i taj narod strpali u logore, rijetki su ostali pri zdravoj pameti. Bili su u šoku jedan period dok je Haški tribunal imao kontrolu, a onda su preko Tegeltije vratili kontrolu. Jednom je pokojni Slavko Jovičić rekao: 'Kad hoćete i dobit ćete'", navodi se u saopćenju.

Kako dodaju, potpuna kontrola pravosudnog sistema, hapšenje i progon svakog iole uglednog Bošnjaka postala je svakodnevnica.

- Progon direktora Memorijalnog centra Potočari je nulta tačka tolerancije. To mora znati i tužilac koji je sebi uzeo za pravo da u stoskoku preskoči sve brutalne prijetnje kojima su izložene majke, čak i pokušaji ubistva majki i svih Bošnjaka, napadi na povratnike sa teškim posljedicama, ubistva. Sve to je valjda normalno preskočiti i doći do direktora Memorijalnog centra Potočari. Ovog puta neće moći! Obustavite progon direkora memorijalnog centra Potočari!

Sram vas bilo! - saopćeno je iz ovog udruženja.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.