DRŽAVNI SUD

Suđenje Miljanoviću: Svjedok otkrio kako je rekao "ne brini, mama, vratit ću se brzo"

Suđenje će se nastaviti 3. juna

Bijeljina. Detektor.ba

S. S.

27.5.2024

Svjedoci Tužilaštva Bosne i Hercegovine govorili su o septembru 1992. u Bijeljini i odvođenju sina i brata, čiji su posmrtni ostaci pronađeni u Sremskoj Mitrovici u Srbiji, piše Detektor.

Šema Bilalić je ispričala da je prije rata živjela u bijeljinskom naselju Zair sa suprugom, te sinovima Farukom, Elvirom i Enverom.

Prisjetila se 11. septembra 1992. godine, kada je odveden njen najstariji sin Faruk. Tog dana Faruk je, prema njenim riječima, došao s posla i otišao se tuširati kada je oko 18:20 došao plavi kombi iz kojeg je izašlo pet osoba u uniformama i njen srednji sin Elvir koji je nešto ranije otišao od kuće na biciklu. Među tih pet osoba bio je i Dragan Čobić Čombe, kojeg je ona, kako je kazala, površno poznavala kao Farukovog druga.

Izašao i obratio se

Bilalić je rekla da je Čobić tražio Faruka zbog informativnog razgovora, a Elvir joj je rekao da se ne brine jer su drugari i otišao po Faruka. Svjedokinja je dodala da se uplašila i Faruk je potom izašao i obratio joj se.

- Rekao je: ‘Ne brini, mama, brzo ću se ja vratiti - kazala je Bilalić i navela da joj je isto rekao i Čobić. Elvir je, prema njenim riječima, htio da ide s njima, ali su ga nasilno odgurnuli od kombija.

Svjedokinja je rekla da je naredni dan s Elvirom otišla u policijsku stanicu, ali je dobila informaciju od dežurnog da Faruk nije evidentiran. Odbrani Milenka Samardžije je potvrdila da su tada upisali prijavljivanje nestanka njenog sina.

Pojasnila je da je njen muž došao s radne obaveze i skupa su tragali za njim u narednom periodu. Za to vrijeme, kako je rekla, upoznali su roditelje Mustafe Salkovića, koji je također bio odveden, te saznali da je odveden i Husref Mujezinović.

U Bijeljini su se zadržali do jeseni 1994. godine u nadi da će dobiti informacije o Faruku. Svjedokinja je rekla da su 2003. godine saznali da su njegovi posmrtni ostaci pronađeni u Sremskoj Mitrovici. Bilalić je navela da je viđala Čobića poslije, ali se nije usudila da mu priđe.

- Oteli su mi sina, oteli su mi grad, oteli su mi dom, oteli su mi život, oteli su mi sve - kazala je u sudnici.

Na upit da li zna da se Čobiću sudilo za odvođenje njenog sina, potvrdila je i dodala: “Izgleda da je oslobođen“.

Bilalić je svjedočila na suđenju Živanu Miljanoviću, Stevi Bokariću, Jovici Petroviću, Mirku Simiću, Ljubi Markoviću, Slavenku Kočeviću, Zvonku Pržulju, Milenku Samardžiji i Kosti Staniću, nekadašnjim rukovodiocima i pripadnicima policijskih snaga iz Bijeljine i Sokoca. Optužnica ih tereti za odvođenje 22 civila bošnjačke nacionalnosti iz naselja Bukreš i njihova ubistva pored rijeke Drine u Balatunu u noći s 24. na 25. septembar 1992. godine. Samardžija je optužen i da je na obali Drine iz neposredne blizine pucao u trojicu muškaraca koje je policija privela 11. septembra 1992.

Plavi policijski kombi

Elvir Bilalić također je opisao dan kada je odveden njegov brat Faruk. On je ispričao da se tog dana zaustavio plavi policijski kombi iz kojeg je izašao Dragan Čobić i tražio Faruka zbog obavljanja informativnog razgovora, te da se s njima vratio do kuće.

- Ja sam ušao da pozovem brata. Rekao sam da je Dragan došao da ga vodi na razgovor. On se prepao - kazao je svjedok i dodao da je potom Faruk otišao s Čobićem i drugim osobama, a da njemu nisu dali da ide s njima. Naveo je da je naredni dan išao s majkom do policije da traže Faruka, ali dežurni ništa nije znao.

Iz Bijeljine je izbjegao, kako je kazao, u jesen 1992. godine, a roditelji su nastavili potragu za Farukom. Odbrani je potvrdio da je viđao Čobića nakon tog dana, ali ga je izbjegavao. Branko Lukić, nekadašnji policajac, rekao je da je Faruk Bilalić radio u njegovom kafiću kao konobar i da je bio divan. Govoreći o danu kada je Faruk odveden, Lukić je kazao da je bio dežurni i otišao na večeru, a po povratku mu je kolega rekao: “Odvedoše ti onog momka“.

Lukić je naveo da je s leđa vidio osobe i kombi, te Dragana Čobića.

- Nisam vidio ko je taj mali. Nisam vidio lice - rekao je svjedok i pojasnio da je nakon mjesec dana saznao da se radilo o Faruku.

Suđenje će se nastaviti 3. juna.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.