SREBRENICA

Enes Đozić će brata Kirama ukopati kod mezara oca Abdulaha

Kiramove nekompletne kosti pronađene su u masovnoj grobnici Donja Kamenica kod Zvornika

Đozić: Moj brat bi danas bio penzioner. S. Smajlović

S. Smajlović

9.7.2022

Na 22. kolektivnoj dženazi i ukopu žrtava genocida u Memorijalnom centru Srebrenica – Potočari 11. jula bit će ukopani posmrtni ostaci 50 identifikovanih žrtava genocida.

Među njima je i Kiram (Abdulah) Đozić iz Zabojne kod Srebrenice, koji je imao 38 godina kada je ubijen. Njega će pored babinog mezara Abdulaha, koji je ukopan prije sedam godina u kabur spustiti stariji brat Enes Đozić, sa rođacima.


Danas bi bo penzioner

- Radio je u Fabrici stolica u Zelenom Jadru. Danas bi imao 65 godina i spremao se za penziji, a u tim godinama stekao bi i unučadi, a mozda i praunučadi. Njegovi posmrtni ostati bez nekoliko kostiju pronađeni su u masovnoj grobnici Donja Kamenica kod Zvornika, dok su babine kosti eksumirane iz masovne grobnice Čančari u u zvorničkoj općini- kaže Enes Đozić.

Zna da je Kiram s babom Abdulahom 11. jula 1995. godine otišao u bazu nizozemskog bataljona u Potočare i tamo im se gubi svaki trag. Pretpostavlja se da su tu odvojeni od žena i djece i odvedeni i likvidirani na nekoliko lokacija, a zatim ukopani u masovne grobnice, odakle su ekshumirani.

Osim oca i brata, Enes kaže da je izgubio veliki broj rodbine s očeve i majčine strane. Dodaje da je tokom agresije na Bosnu i Hercegovinu i genocida u Srebrenici ubijeno više od 100 muškaraca, žena i djece familije Đozić, među kojima su bili doktori nauka, inženjeri, profesori i veliki broj vjerskih obrazovanih osoba.


Veliki broj Đozića

- Još uvijek se traga za velikim brojem ubijenih Đozića. Nekoliko njih je identifikovano i ukopano u Memorijalnom centru Potočari, a dosta ih je vječiti smiraj, po želji preživjelih srodnika, dobilo u porodičnom mezarju Zabojan - kaže Đozić. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.