Ne znate šta ćete za iftar. Jedan od prijedloga za ukusno jelo je bosanski lonac.
RAMAZAN
Ovo su sastojci koji su vam potrebi
Jela za iftar. Avaz
Ovo su sastojci koji su vam potrebi: 60 dkg svježeg mesa (pola teletine, pola junetine), 2 mrkve, 2 korijena peršuna, pola glavice bijelog kupusa, 2 do 3 zelene paprike, 8 manjih krompira, 2 do 3 glavice crvenog luka, 5 do 6 čehna bijelog luka, 2 ljute paprike, 10 zrna bibera, malo sirćeta, 2 do 3 paradajza, 10 dkg bamije, malo crvene paprike, so.
Priprema:
1. Meso se opere, izreže na veće komade. Sve povrće se opere i očisti. Mrkva i peršun se izrežu na kolutiće, kupus na komade, paradajz, paprika i oguljeni krompir na veće komade ili deblje kriške. Crveni luk se izreže na četvoro, a bijeli luk se samo oguli.
2. Meso i povrće se poslažu u lonac od 4 do 5 litara (najbolje je glineni lonac) te se zalije hladnom vodom.
3. Dodato je i malo graška dva i tri mala pepernoncina za bolji okus. Lonac ne smije biti napunjen do vrha, a voda se nalije samo do polovine lonca. Zatim se doda biver, so, sirće, crvena paprika.
4. Lonac se dobro prekrije masnim papirom (pergament papirom) i čvrsto zaveže. Papir se izbuši iglom na nekoliko mjesta i lonac se stavi na laganu vatru te se kuha (krčka) 3 do 4 sata.
Osim bosanskog lonca pripremite i somune. Neka vam domaći somun zamiriše za iftar. Sastojci koji su vam potrebni su: 200 g brašna, 3 kašike jogurta, 2 kašičice praška za pecivo, pola kašičice soli, vode po potrebi.
Priprema:
1. Brašno pomiješajte s praškom za pecivo i soli. Dodajte jogurt i vode po potrebi pa umijesite glatko tijesto.
2. Dobro ga razradite pa ostavite 15 minuta da se odmori. Razvucite ga tanko i pecite na suhoj ugrijanoj tavi.
VREMENSKA PROGNOZA
NOVA VLASNICA
NAKON SUSRETA U ZAGREBU