Do ove godine porodica Brane Račića iz Novog Sela kod Bosanske Gradiške svake zime je klala 70 domaćih gusaka, od kojih je dobivala 50 litara ljekovite masti. Guščije meso su prerađivali u kobasice i kulene, sušili ga, mljeli, pravili su i paštete.
BOSANSKA GRADIŠKA
Sa sadašnjih 100 povećavaju jato na hiljadu komada
Brano Račić pored matičnog jata gusaka. B. GRGIĆ
Do ove godine porodica Brane Račića iz Novog Sela kod Bosanske Gradiške svake zime je klala 70 domaćih gusaka, od kojih je dobivala 50 litara ljekovite masti. Guščije meso su prerađivali u kobasice i kulene, sušili ga, mljeli, pravili su i paštete.
Ovoga proljeća krenuli su u povećanje broja gusaka na ranču čak deseterostruko.
- Namjera nam je da povećamo matično jato, da prstenujemo guske i povećamo jato za klanje na hiljadu komada. Za to nam trebaju dvije do tri godine. Već sada imamo stotinu guščića, izleženih u tri turnusa. Imamo vlastiti inkubator. Naše guske žive u prirodnom ambijentu. Ogradili smo im veću površinu močvarnog zemljišta, imaju vodu za plivanje, barsko bilje, kompletan ugođaj - kazao je Račić.
Njegova porodica važi za najvećeg proizvođača guščije masti na ovom području. Uvidjeli su da 70 litara, koliko su proizvodili minulih godina, nije dovoljno.
- Kćerka Amanda je inicijator proširenja proizvodnje. Poslušali smo je. Imamo dovoljno zemljišta za uzgoj žitarica, kako bismo guske u jesen utovili i dobili što više zdrave masti, koja je naročito tražena u smogom pogođenom Sarajevu, ali i u ostalim dijelovima naše zemlje - rekao je Račić.
Osim uzgoja gusaka, Račići su ovoga proljeća u plastenicima zasadili sedam hiljada komada povrća, mahom paprike i paradajza.
Nadaju se urodu od 25 tona raznog povrća, koje plasiraju u domaćim trgovačkim lancima. U vlastitom ribnjaku najesen očekuju i izlov oko 3.500 komada šarana, pa s pravom očekuju da će im ova godina biti veoma rentabilna.
OTVORENO PROGOVORILA
POTVRĐENO ZA "AVAZ"