Do ove godine porodica Brane Račića iz Novog Sela kod Bosanske Gradiške svake zime je klala 70 domaćih gusaka, od kojih je dobivala 50 litara ljekovite masti. Guščije meso su prerađivali u kobasice i kulene, sušili ga, mljeli, pravili su i paštete.
Ovoga proljeća krenuli su u povećanje broja gusaka na ranču čak deseterostruko.
- Namjera nam je da povećamo matično jato, da prstenujemo guske i povećamo jato za klanje na hiljadu komada. Za to nam trebaju dvije do tri godine. Već sada imamo stotinu guščića, izleženih u tri turnusa. Imamo vlastiti inkubator. Naše guske žive u prirodnom ambijentu. Ogradili smo im veću površinu močvarnog zemljišta, imaju vodu za plivanje, barsko bilje, kompletan ugođaj - kazao je Račić.
Njegova porodica važi za najvećeg proizvođača guščije masti na ovom području. Uvidjeli su da 70 litara, koliko su proizvodili minulih godina, nije dovoljno.
- Kćerka Amanda je inicijator proširenja proizvodnje. Poslušali smo je. Imamo dovoljno zemljišta za uzgoj žitarica, kako bismo guske u jesen utovili i dobili što više zdrave masti, koja je naročito tražena u smogom pogođenom Sarajevu, ali i u ostalim dijelovima naše zemlje - rekao je Račić.
Osim uzgoja gusaka, Račići su ovoga proljeća u plastenicima zasadili sedam hiljada komada povrća, mahom paprike i paradajza.
Nadaju se urodu od 25 tona raznog povrća, koje plasiraju u domaćim trgovačkim lancima. U vlastitom ribnjaku najesen očekuju i izlov oko 3.500 komada šarana, pa s pravom očekuju da će im ova godina biti veoma rentabilna.