U Trebinju je održana kulinarska manifestacija pod nazivom „Okusi Trebinje - gastro rapsodija“ gdje su lokalni kuhari i vinari, zajedno sa kuharima iz serijala „Kuhinjica“, pripremali lokalne specijalitete. Iako je u Trebinju pala i poneka kap kiše, sve to nije umanjilo interesovanje za kulinarski spektakl, ali ni poremetilo kafu u nekom od mnogobrojnih kafića koji okružuju pijacu.
Na jednom dijelu gradske pijace prodavalo se uobičajneo voće i povrće te cvijeće saiz okoline Trebinja, dok se na drugom kraju krčkao grah poljak, pravila cicvara, prijesnac, sarma u raštanu, priganice i mnogi drugi hercegovački specijaliteti.
Prema riječima Aleksandra Ristića, kuvara „Kuhinjice“, koji je prvi put u Trebinju najviše je oduševila cicvara sa medom, koja je, specifična, neobična i veoma i ukusna.
- Ovdje sam kako bi me lokalni gastronomski stručnjaci naučili kako se pripremaju sva ova zanimljiva jela. Želim da upoznam ljude, sviđa mi se mediteranska klima i zadovoljstvo mi je da sam upoznao i ovdašnje sireve, vina i mnoge druge hercegovačke proizvode - istakao je Ristić.
Ilija Runjevac, zajedno sa članovima organizacije Slou fudu improvizovanom kotliću pripremao je čorbu od graham poljaka, namirnice koja se uzgaja samo u jednom dijelu Hercegovine.
Runjevac je pojasnio da su za spremanje graha poljaka od izuzetne važnosti povrće i začini sa ovih prostora.
Gradonačelnik Trebinja Mirko Ćurić je istakao da Hercegovina ima šta da pokaže, kada je u pitanju gastro ponuda, koja igra veliku ulogu u razvoju turizmu u Trebinju.
- Velika je posjećenost naših sugrađana, bez obzira što nismo slali pozivnice, shodno situaciji. Zahvaljujem se ljudima iz „Kuhinjice“, koji su u prethodnom periodu izrazili interesovanje da Trebinje bude prvi grad na ovim prostorima koji će promovisati gastro ponudu”, istakao je gradonačelnik Ćurić.Organizatori kulinarskog spektakla su Grad Trebinje, trebinjska Turistička organizacija kao i brojni sponzori.