SAZNAJEMO

Fejzić ne ispunjava uvjete za direktora Razvojne banke, ima Višu poslovnu školu!

M. AŠČIĆ

7.11.2018

Semir Fejzić (SDA), kojeg je Vlada Federacije na inicijativu premijera Fadila Novalića nedavno imenovala za direktora Razvojne banke FBiH, osim što je u očitom sukobu interesa, uopće ne ispunjava uvjete da bude imenovan na tu poziciju.

Prekršen moratorij

Kako saznajemo, Fejzić nema potrebnu školsku spremu da bude direktor banke. On je, naime, diplomirani inžinjer rudarstva i nema završen ekonomski fakultet koji je potreban da bi bio imenovan, a prije toga i predložen za ovo važno rukovodeće mjesto.

Dokaz tome je da je tetić ministra u Vladi Salke Bukvarevića (SDA) nedavno dostavio Upravi banke „svježu“ diplomu Više poslovne škole iz Banje Luke?!



To znači da je nezakonito imenovan na ovu vrlo važnu poziciju, baš kao i u Nadzorni odbor banke, još 2011. Upitno je kako je s diplomom inžinjera rudarstva imenovan i za direktora poslovnice u Tuzli, i to dok je trajao Vladin moratorij na zapošljavanje.

Fejzić je tada dobio i ugovor na neodređeno, iako je svega godinu radio po ugovoru o djelu, što je evidentno iz dokumenata koje je poslao Upravi.

Da je Fejzić tek nedavno završio Višu poslovnu školu u Banjoj Luci, govori i podatak koji je objavljen u „Službenom listu FBiH“ 19. maja prošle godine. Još tada je objavljena lista eksperata za izbor ostalih rukovodećih državnih službenika, na kojoj se našlo i Fejzićevo ime. Ali, na tom je spisku precizirano da je Fejzić diplomirani inžinjer rudarstva.

Direktor BKC-a

Listu je potpisao Refik Begić (SDA), direktor Agencije za državnu službu FBiH, i tu se nigdje ne navodi ni da je diplomirani ekonomista niti da im Višu poslovnu školu. To znači da je do diplome došao prije nešto više od godinu, ali opet nepotrebne da bude čelnik banke. Indikativno je da je Fejzić s diplomom inžinjera rudarstva prije imenovanja u Razvojnu banku obavljao i dužnost direktora Bosanskog kulturnog centra Tuzla.

Šta će reći članovi Nadzornog odbora

Sada je na članovima Nadzornog odbora hoće li prihvatiti saglasnost Vlade za imenovanje Fejzića. No, prije toga potrebno je utvrditi sve činjenice, kao i dokaz je li i kada podnio ostavku na mjestu direktora poslovnice u Tuzli. Naročito je sporno zašto je to Novalić krio od pojedinih ministara i zašto se SDA žuri da Fejzića uhljebi na ovu poziciju. Pogotovo što su iznenada sklonili nepodobnog Salku Selmana.







Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.