BIH

Protest majki Srebrenice u Tuzli: Fatiha za ubijene žrtve, minuta šutnje za Barbaru

A. H.

11.2.2018

Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+3

(Foto: A. Bajrić/Avaz.ba)

Majke Srebrenice i danas su, kako to čine svakog 11. u mjesecu, mirnim protestom na ulicama Tuzle podsjetile na genocid počinjen nad srebreničkim civilima u julu 1995.godine.

Mnoge majke, podsjetila je Nura Begović iz Udruženja „Žene Srebrenice“, nisu dočekale da pronađu i ukopaju posmrtne ostatke svojih ubijenih sinova, a da su svih ovih godina susretale se s mnogim počiniocima zločina nad njima.

- Ponovo podsjećamo Tužilaštvo BiH,  kao i druge institucije koje se bave traženjem nestalih, da učine sve da se pronađu grobnice u kojima su sakrivena tijela ubijenih Srebreničana. Strahujemo da će najavljeno izmještanje laboratorije DNK-a zaustaviti proces identifikacija, a time i nadu mnogih majki da će posmrtni ostaci njihove djece biti identificirani – kazala je Begović.

Na Trgu žrtava Srebrenice jučer je proučena fatiha za sve ubijene Srebreničane, ali i za nedavno umrlu majku Zinetu Mujić, kao i prije dva dana ukopanog Safeta Redžića nekadašnjeg predsjednika RVI FBiH.

Minutom šutnje majke i svi prisutni oprostili su se i od majke Barbare Hren, koja je u Srebrenici izgubila dva sina. Ona je danas sahranjena u Srebrenici. 


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.