WWIN LIGA BIH

Velež ima novog trenera: U Mostar stigao turski stručnjak

Svakako da vrijedi istaći da sa gospodinom Buzom u redove Rođenih dolaze i njegovi pomoćnici

Buz: Dogovorena saradnja. FK Velež

E. Ć.

9.9.2024

Turski stručnjak Irfan Buz novi je trener fudbalera Veleža, potvrdio je klub iz Mostara.

Buz će tako naslijediti Damira Čanadija koji je počeo sezonu na klupi Rođenih. Kratko je ekipu vodio Samir Merzić, a u narednom periodu trenerska palica će biti u rukama turskog stručnjaka.

Prestižna njemačka akademija

Irfan Buz rođen je 15. aprila 1967. godine u Istanbulu. Već sa četiri godine odlazi u Njemačku gdje kasnije i započinje svoju fudbalsku karijeru. Nakon što je u njemačkoj sakupljao vrijedno igračko iskustvo, karijeru nastavlja u Turskoj gdje nastupa za nekoliko tadašnjih Superligaških timova.

Po okončanju karijere aktivnog fudbalera posvetio se edukaciji za trenera završivši prestižnu njemačku Henef Sport Akademiju. Nedugo potom postaje trener u omladinskim kategorijama Reprezentacije Njemačke da bi, nakon osam godina uspješnog rada u redovima "Elfa“, 2009. godine preuzeo ekipu SpVg Otpe kao glavni trener, te predvodio ovaj klub u naredne četiri godine. 2013. godine preuzima ulogu glavnog trenera u FC Iserlohn. 

Njegov trenerski potencijal prepoznao je legendarni njemački trener Kristof Daum (Christoph), koji mu upućuje poziv, nakon čega gospodin Buz donosi odluku da mu se pridruži kao pomoćni trener u redovima turskog Bursaspora.

Nakon što je Daum napustio redove Bursaspora, Buz preuzima kormilo ovog slavnog turskog tima i sa njima uspijeva osigurati osmo mjesto u turskom šampionatu. Pored Bursaspora predvodio je Genčerbirligi, Osmanlispor, Kasimpađu i druge turske klubove.

Sezona koja ga je obilježila

Sezona 2016/17 je možda i sezona koja je obilježila njegovu dosadašnju trenersku karijeru. U toj sezoni, predvodeći turskog drugoligaša Jeni Malatijaspor, sa ekipom koja je imala najmanji budžet u drugom rangu turskog fudbala uspio je osvojiti šampionsku titulu i tako izboriti plasman u Super ligu Turske. Iste godine proglašen je za najboljeg trenera turske lige.

Poznat kao posvećen i vrijedan fudbalski stručnjak, novi trener Rođenih je u posljednjih nekoliko godina promovisao i razvio čak sedam fudbalera koji danas uspješno nastupaju na nacionalnu selekciju Turske.

Posjeduje UEFA Pro licencu, te uspješno priča Turski, Njemački, Engleski, te Bosanski jezik.

Potpis ugovora sa gospodinom Buzom je od izuzetne važnosti za naš Klub, obzirom da je naš u posljednjoj sedmici priprema pred gostovanje u Tuzli gdje će ih dočekati naš stari rival i povratnik u društvo najboljih bh. klubova – ekipa Slobode.

Svakako da vrijedi istaći da sa gospodinom Buzom u redove Rođenih dolaze i njegovi pomoćnici, odnosno dva pomoćna trenera, kondicioni trener, kao i stručnjak za video analizu, saopćio je Velež.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.