USUSRET ODLUČUJUĆEM MEČU

Italijani u strahu od "Vatrenih": Imaju čudovište od igrača, znaju jedni druge napamet

Znaju trpjeti, oduprijeti se i dignuti se, kazao je

Hrvatska: Sve ili ništa. UEFA

N. H.

prije 6 dana

Fudbalska reprezentacija Hrvatske večeras od 21 sat igra odlučujuću utakmicu na Euru. Oni će igrati protiv selekcije Italije, koja je ključna za plasman u nokaut-fazu.

Dvoboj "Vatrenih" i "Azura" glavna je tema svjetskih medija, a evo kako je italijanski list "Corriere della Sera" predstavio meč:

- Na jezeru Neurupin, baznom kampu za Evropsko prvenstvo u Njemačkoj, Modrić se priprema misleći da to neće biti posljednji ples s hrvatskom desetkom. Gledat ćemo u oči bivšeg osvajača Zlatne lopte, svježeg osvajača Lige prvaka s Real Madridom i Dalićevu družinu, nitkove istrošene u hiljadama bitaka. 

Imaju obilježja generala na uniformi, lukavo oko koje je potrebno kad sutra ne postoji. Pokreće ih ponos populacije od samo 4 miliona. Znaju trpjeti, oduprijeti se i dignuti se. U fudbalu predstavljaju slavensku školu i oslobodili su se klišeja genijalnosti i nepromišljenosti. 

Svjetski viceprvak 2018., poražen u finalu od Mbapeove Francuske. Bronzana medalja u Kataru, kad su Azuri bili ispred TV-a. Argentini su poklekli tek u polufinalu. Mesi je čak uspio "spaliti" Gvardiola, čudovište koje je otkrio Guardiolin Siti - piše Corriere.

Ističu drugo i treće mjesto na posljednja dva SP-a te dvostruko više međunarodnog iskustva u usporedbi sa Spaletijevom ekipom.

- Oni plaše. Unutar italijanskog kampa u Iserlonu računali su, provjeravali karijere i različite razine iskustva: ukupno 1198 nastupa za hrvatsku reprezentaciju, 20 od 26 pozvanih bilo je u Kataru s Dalićem. Modrić, Brozović, Perišić plus Vida (više nije starter), Kovačić i Kramarić prije osam godina upisali su se na popis finala Svjetskog prvenstva u Moskvi. Znaju se napamet. U odnosu na Azure (577) odigrali su dvostruko više međunarodnih utakmica - navode. 

Italijani naglašavaju da bi poraz mogao biti koban.

- Izjednačene utakmice riskiraju da budu riješene u sprintu i Hrvatskoj igra samo jedan ishod: pobjeda. Svaki poraz izložio bi nas čekanju repasaža, pod uslovom da se Španija ne preda Albancima. Jasno je, sad imamo samo jedan cilj: izbjeći mogućnost eliminacije koja bi izazvala krizu - zaključili su u listu Corriere della Sera.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.