EURO 2024

Španija očitala lekciju braniocu titule i plasirala se u osminu finala!

Utakmica na Veltins-areni u Gelzenkirhenu prikazala je dominaciju "Crvene furije" u njenom punom potencijalu

Detalj s utakmice Španija - Italija - Avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+3

20.6.2024

Fudbalska reprezentacija Španije pobijedila je selekciju Italije rezultatom 1:0 u okviru 2. kola grupe B, te se tako plasirala u osminu finala Evropskog prvenstva.

Utakmica na Veltins-areni u Gelzenkirhenu prikazala je dominaciju "Crvene furije" u njenom punom potencijalu. Tokom čitavog meča se Italijani nisu vidjeli na terenu, osim u slučajevima kada je Đanluiđi Donaruma (Gianluigi Donnarumma) spašavao ih od još većeg poraza. 

Već od prve minute, Niko Vilijams (Nico Williams) pokazao je da će biti noćna mora za Di Lorenca (Lorenzo). Nakon što ga je prošao ubacio je loptu, a Pedri je glavom šutirao, ali je Donaruma to uspio izbaciti u korner. 

Nastavio je Vilijams praviti probleme odbrani "Azura", a u 12. minuti Morata je poslao perfektnu loptu, Vilijams se prošunjao pored Di Lorenca i šutirao glavom, ali lopta odlazi pored gola.

U 24. minuti, Španija je napala s druge strane. Lamin Jamal ( Lamine Yamal) krenuo je u prodor, Italijani su pokušavali srušiti, ali je pronašao Moratu. Ipak, opet se ispriječio Donaruma ispred napadača Španije. 

Minut kasnije i novi pokušaj "Crvene furije". Fabijan Ruiz je lansirao projektil s 20-ak metara, ali golman Italije ponovo paradom brani. 

Već u prvim minutama drugog poluvremena, nastavili su Španci prijetiti. Vilijams je pronašao Kukurelju (Cucurella), lijevi bek povratnom loptom pronašao Pedrija, ali veznjak šutira pored gola.

Španija je uspjela probiti bedem Italije u 55. minuti, ali za to im je bila potrebna pomoć "Azura". 

Naime, Vilijams je ubacio, a Kalafiori (Calafiori) nespretno loptu poslao u svoju mrežu za vodstvo Španaca. Gol pogledajte OVDJE!

Imali su u narednim minutama Španci priliku povećati prednost preko Morate i Le Normana (Normand), ali tada nisu imali toliko sreće.

Vilijams je u 70. minuti ponovo zaprijetio Italijanima. Usijekao je s lijeve strane u šesnaesterac, šutirao u dalji ugao, ali je lopta odsjela na prečki i spasila gol Italijana. 

Statistika s utakmice. Sofascore za "Dnevni avaz"

Statistika utakmice: Španija - Italija

Ajoze Perez (Ayoze) je imao dvije sjajne prilike u finišu susreta, ali obje je propustio jer je bio sebičan. Mogli su Španci i do novog gola u sudijskoj nadoknadi, ali ponovo je Donaruma bio bolji od španskih napadača.

Španija je ovom pobjedom uspjela doći do osmine finala s obzirom da imaju šest bodova, dok Italijani imaju tri. U ovoj grupi Hrvatska i Albanija imaju po jedan bod, tako da će se sve odlučivati u posljednjem kolu grupne faze.

Rezultat i strijelci:

Španija - Italija 1:0 (Kalafiori a.g. 55')

Standings provided by Sofascore
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.