SVIJET MODELINGA

Bojana Lazić: Harizma je moj adut

Svjetska titula je kruna dosadašnjeg rada

Dragan Martić

Razgovarao: Adi HODŽIĆ

15.10.2018


Bosanskohercegovačka manekenka Bojana Lazić na nedavno održanom Izboru Miss turizma svijeta u Kini okitila se titulom Miss šarma svijeta. Samo za "Dnevni avaz" podijelila je svoje utiske nakon proglašenja pobjednica i dodjele lenti te povukla paralelu između života u Aziji i Evropi. Atraktivna crnokosa manekenka do sada je radila kampanje za domaće brendove, dok je nedavno osvojena titula kruna njene dosadašnje karijere.   

 Divne uspomene

Lazić je od polovine septembra boravila u Kini, gdje je očarala svjetski žiri i našu zemlju predstavila u najboljem mogućem svjetlu.

Modni put nastavlja dalje u Pekingu i Istanbulu, gdje je očekuju novi životni i profesionalni izazovi.

 Kakva iskustva nosite iz Kine?

- Iz Kine nosim veoma lijepa iskustva i zasigurno divne uspomene. U toku izbora “Miss Tourism World” imali smo priliku obići mnoga mjesta, gdje smo naučili dosta o kineskoj kulturi i tradiciji, njihovim običajima, hrani. Najviše su me oduševili njihova ljubaznost i pošovanje koje pokazuju prema različitostima i ljepoti. Veoma cijene izbore ljepote tako da smo sve vrijeme bili divno prihvaćeni. Zanimljivo je da mnogo ljudi u Kini ni ne zna za našu zemlju tako da sam imala poseban zadatak da im objasnim gdje se BiH nalazi i kakve sve prirodne ljepote posjeduje.

 Ponijeli ste titulu Miss šarma svijeta, kako ste se osjećali u trenutku proglašenja?

- Iskreno, bila sam pomalo zbunjena, ali veoma sretna. Poslije 15 dana priprema, finalna večer se odigrala veoma brzo tako da mi je trebalo nekoliko dana da saberem sve utiske i shvatim koliko je, ustvari, veliki uspjeh osvojiti tu titulu. Divan je osjećaj kad znate da je neko primijetio baš vaše osobine i kvalitete u moru divnih djevojaka iz cijelog svijeta.

 Šta mislite koji je Vaš glavni adut koji je presudio da dobijete lentu?

- Stvarno ne volim da govorim sama o sebi. Ali, generalno, smatram da su harizma, naša priroda i ponašanje glavni adut koji nas izdvaja od drugih u bilo čemu. Maniri, kultura, odgoj i ljubaznost su stvari koje nemaju cijenu i bez kojih je teško postići pravi uspjeh bez obzira na izgled.

 Velika želja

 Kako je izgledao Vaš modni put?

- Taj put je počeo 2010. mojim odlaskom na kasting za “Elite Model Look BiH,” kad sam imala nepunih 16 godina. Sjećam se tog uzbuđenja i nestrpljivosti, jer je to sve bilo nešto novo za mene i u to vrijeme veoma veliko. Još mi je teže bilo zato što nisam imala od koga da čujem iskustva i dobijem savjete, jer sam bila jedina iz svog malog mjesta koja je željela da se okuša u svijetu mode. Nakon što sam prošla na kastingu, nisam se plasirala u finale takmičenja, ali nisam odustala. Znala sam da je to tek početak i željela sam da probam ponovo. 

 Koje su do sada najznačajnije modne kampanje iza Vas?

- Kako je modna scena u našoj zemlji veoma slaba, moji angažmani su bili najviše vezani za snimanje TV reklama.

Kako se najradije opuštate?

- Iskren razgovor, šetnja, vrijeme provedeno s roditeljima, porodicom, prijateljima… moj su najdraži vid opuštanja i najveći razlog za sreću.

Koji su Vam daljnji planovi?

- Pustit ćemo da djela sama govore, a onda ćemo da pričamo o njima kad se ostvare. Nadam se da će uskoro biti prilike za novi razgovor u to ime.

 Azija i Evropa

 Prema Vašem iskustvu, koje su razlike u životu u Aziji i Evropi?

- Prije odlaska u Kinu, nisam imala predstavu o životu u Aziji generalno. Drugačije je kad čitate ili pogledate prilog o nekoj zemlji nego kad provedete vijeme u njoj i osjetite te razlike, koje, zaista, postoje. Počeševši od hrane, neobičnih začina, čajeva, zatim običaja, tradicionalne odjeće, muzike, plesa, odnosa prema ljudima. Sve je prilično drugačije, ali veoma zanimljivo i veoma lijepo vidjeti.



Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.