NEKE SCENE STVARNE

Netflix u ponudu dodao film koji je zabranjen u nekoliko zemalja zbog eksplicitnih scena

Radnja prati tinejdžera, repera Gandua, koji krade od ljubavnika svoje majke, a zatim se upušta u divljanje potaknuto drogom

Isječak iz filma. Screenshot

E. T.

1.9.2024

Film Gandu, koji je zabranjen u nekoliko zemalja zbog eksplicitnih scena seksa, Netflix je dodao u svoju ponudu, a riječ je o crno-bijelom indijskom filmu reditelja Kašika Mukurdžidža (Qaushiqa Mukherjeeja) iz 2010. godine, koji je u početku imao zabranu emitovanja čak i u svojoj zemlji.

Radnja prati tinejdžera, repera Gandua, koji krade od ljubavnika svoje majke, a zatim se upušta u divljanje potaknuto drogom s vozačem rikše. Postoji više 18+ scena između Ganduove majke (Kamalika Banerjee) i njenog ljubavnika Dasbabua (Silajit Majumder).

Reditelj je na Slamdance festivalu 2011. otkrio da su neke scene seksa stvarne, pa je film u Indiji prvi put prikazan tek u julu 2012. na Osian Film Festivalu. Online je postao dostupan tek pet godina kasnije, prema Metrou.

Uprkos negativnim reakcijama, film je dobio 68 posto pozitivnih reakcija gledalaca na Rotten Tomatoesu, a neki su ga kritičari pozitivno ocijenili. Variety ga je opisao kao "maštovit, zabavan i šokantan", dok jedan komentar gledaoca glasi: “Ovo je više revolucija nego film”.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.