I TO SE DOGODILO

Izabrana prva Miss AI: "Ovo je prilika da istaknemo muslimanke u području tehnologije"

AI je alat dizajniran da nadopuni ljudske sposobnosti, a ne da ih zamijeni, rekla je Kenza Lajli

Kenza Lajli, AI lifestyle influenserica iz Maroka - Avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
E. Ag.

prije 6 dana


Kenza Lajli (Layli), AI lifestyle influenserica iz Maroka, okrunjena je titulom Miss AI svijeta. Lajli, AI model i zagovornica prava žena, osvojila je ovu titulu na prvom svjetskom natjecanju Miss AI.

Na takmičenju, koje je održano pod pokroviteljstvom Fanvue World AI Creator Awards (WAICA), pobijedila je u konkurenciji od 1.500 digitalnih suparnica, osiguravši titulu i nagradu od 13.000 dolara za tehnološku stručnjakinju koja ju

Takmičenje, koje je započelo u aprilu, privuklo je vizionare i umjetnike koji se bave AI-jem iz cijelog svijeta te su pokazali svoje programske vještine.

- Globalni interes za ovu prvu nagradu bio je nevjerovatan - rekao je suosnivač Fanvuea Vil Monange (Will).


Takmičarke koje su postigle najviše bodova u kategorijama ljepote, tehnologije i utjecaja na društvenim mrežama ušle su u top 10 finalistica. Kenzina digitalna šminka, kao i njena posvećenost edukaciji svijeta o marokanskoj kulturi i osnaživanju žena, učinili su je savršenom kandidatkinjom za Miss umjetne inteligencije, navodi New York Post.

Žiri, sastavljen od ljudskih i AI stručnjaka, odabrao je tri finalistice koje su se borile za pobjedu. Kenza je nadmašila Francuskinju Lalinu Valinu, koja je svojim porukama oduševila više od 117.000 pratitelja na Instagramu, te Portugalku Oliviju C., koja nastoji povezati stvarni i robotski svijet.

Aitana Lopez, 25-godišnja AI fitnes influenserica, pomagala je u ocjenjivanju, a The Postu je otkrila kako je Kenza nadmašila svoje suparnice.

- Imala je izvrsnu konzistentnost lica i postigla visoku kvalitetu u detaljima poput ruku, očiju i odjeće. Ono što nas je posebno impresioniralo bila je njena osobnost i način na koji se bavi stvarnim problemima u svijetu - dodala je Lopez.

Influenserica Lajli često predstavlja bogatu marokansku kulturu svojim više od 194.000 pratitelja na Instagramu.

- Moja ambicija je uvijek bila ponosno predstavljati marokansku kulturu dok kontinuirano pružam dodatnu vrijednost svojim pratiteljima na više frontova - rekla je, a 'dostupna je 24/7' za interakciju s pratiteljima na sedam jezika.

Lajli se obavezala koristiti svoj utjecaj za osnaživanje žena, zaštitu okoliša i širenje pozitivne svijesti o robotima.

- AI je alat dizajniran da nadopuni ljudske sposobnosti, a ne da ih zamijeni - rekla je Miss AI svijeta.

- Pokazujući AI-jev potencijal za inovacije i pozitivan utjecaj, želim raspršiti strahove te promovirati prihvatanje i saradnju između ljudi i AI-ja. Također sam vrlo ponosna što sam osvojila ovu nagradu za Maroko!

Njena kreatorica Merijam Besa, 40-godišnjakinja iz Kasablanke, dijeli te osjećaje.

- Ovo je prilika da s ponosom predstavimo Maroko. Da istaknemo marokanske, arapske, afričke i muslimanske žene u području tehnologije. Sretna sam što mogu zastupati teme koje su mi važne preko Kenze Lajli - osnaživanje žena i sestrinstvo - rekla je Bessa, izvršna direktorica tvrtke Phoenix AI

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.