TELEVIZIJSKO EMITIRANJE

U orbitu lansiran prvi satelit turske proizvodnje

Raketa SpaceX Falcon 9 prenijela je satelit u svemir iz Space Launch Complex 40 (SLC-40) na Stanici svemirskih snaga Cape Canaveral na Floridi

Prvi komunikacijski satelit. Platforma X

FENA

prije 7 dana

Turska je rano u utorak lansirala svoj prvi komunikacijski satelit domaće proizvodnje, Turksat 6A, u orbitu, što je potez za koji je Ankara rekla da će proširiti satelitsku pokrivenost zemlje i zadovoljiti njene potrebe za televizijskim emitiranjem.

Raketa SpaceX Falcon 9 prenijela je satelit u svemir iz Space Launch Complex 40 (SLC-40) na Stanici svemirskih snaga Cape Canaveral na Floridi, Sjedinjene Američke Države.

Turski predsjednik Tajip Erdoan (Tayyip Erdogan) rekao je da je lansiranje označilo otvaranje "nove faze" za Tursku u proizvodnji satelita.

- Kao Turska, proizveli smo više od 81 posto podsistema, satelitskih zemaljskih stanica i softvera u projektu 6A, koji je od velikog značaja za budućnost naše zemlje u svemiru, uz nacionalne resurse - rekao je on.

Ministar saobraćaja i infrastrukture Abdulkadir Uraloglu rekao je da je prvi signal sa Turksata 6A primljen 67 minuta nakon lansiranja, kako je i planirano.

- Mi ćemo naše vlastite komunikacije, naše televizijske prijenose dovesti na sigurniji i bolji nivo - rekao je on, dodajući da će Turksat 6A sada omogućiti Turskoj da dosegne i do Indije, Indonezije, Malezije i Tajlanda.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.